Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Harry Potter förbjuds skola: "Innehåller riktiga trollformler"

- 03/09/2019, 14:32 -

En romersk-katolsk skola i Tennessee förbjuder JK Rowlings världskända berättelse om Harry Potter på skolans bibliotek. Varför? Pastorn fördömer att skolan förespråkar någon form av magi eller svartkonst.

Pastorn Dan Reehill hade konsulterat tillsammans med exorcister och självaste Vatikanen när han tog beslutet – att förbjuda hela bokserien med Harry Potterskolans bibliotek.

"Riskerar att framkalla onda andar"

Det som ligger bakom beslutet är att böckerna inte tar en konkret ställning i frågan om magiska krafter är goda eller onda. Detta skriver Dan Reehill i ett mailutskick till skolan.

“Dessa böcker presenterar magi som både gott och ont, vilket inte är sant”

Han skriver vidare om vad som är problematiskt med bokserien.

"Förbannelserna och trollformlerna, som används i böckerna är riktiga förbannelser och trollformler. Som vid uppläsning riskerar att framkalla onda andar"

"Varje pastor har befogenheten att fatta sådana här beslut"

Föreståndaren för skolor inom det Katolska biskopsdömet i Nashville, Rebecca Hammel, konstaterar att pastorn har sista ordet i frågan. Detta eftersom katolska skolor inte har en officiell ståndpunkt gällande Harry Potter böckerna.

– Varje pastor har befogenheten att fatta sådana här beslut för sin församlingsskola. Därför ligger det inom ramarna att kunna agera i denna frågan, säger hon enligt The Independent


Läs även: J.K Rowling släpper fyra nya böcker om Harry Potters förtrollande värld