Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mystiska hudsjukdomen i sviterna av corona – 100 barn insjuknade

- 15/05/2020, 09:06 -

Just nu kämpar 100 barn i New York med dödliga inflammationer i blodkärlen. Inflammationen tros vara relaterad till coronaviruset.

New York har flest bekräftade coronafall i hela världen – 337 000 människor har testats positiv för corona. 

Hittills har över 21 000 människor dött av viruset i staten.

Nu verkar New York ha drabbats av en hudsjukdom som kopplas till coronaviruset. Nämligen Kawasakis-sjukdom, skriver Metro UK.

SYMPTOM SOM LIKNAR KAWASAKI

Statens guvernör Andrew Cuomo har uttalat sig på en presskonferens att tre barn har dött av sjukdomen hittills. Dessa barn har alla haft symptom som liknar Kawasakis sjukdom.

Källa: Yonsei Medical Journal

Guvernören sa:

– Vi har runt 100 fall av inflammatorisk sjukdom hos barn som verkar komma från coronaviruset. Detta har bara börjat. Barnens symptom är kopplade till Kawasakis sjukdom eller till toxic shock syndrome. 

INFLAMMATION SOM KAN PÅVERKA HJÄRTAT

– Det är en inflammation i blodkärlen som kan påverka hjärtat. Om vi har det här problemet i New York så kommer de förmodligen få det i andra stater också, menade guvernören.

Men hittills har inte forskare kunnat konstatera att det är säkert att det är Kawasakis sjukdom. Forskarna kämpar också med att kunna knyta sjukdomen till coronaviruset.

HÄLSOMINISTERN OM SJUKDOMEN

Storbritanniens hälsominister Matt Hancock har uttalat sig om sjukdomen i april.

– Det är en ny sjukdom som vi tror orsakas av coronaviruset. Men vi är inte 100 % säkra på det, då flera av de som hade symptomen inte testade positivt för corona. Vi håller fortfarande på att göra studier om sjukdomen, och det är något vi är oroliga över.

HÄR ÄR SYMPTOMEN:

  1. Feber i fem dagar eller mer
  2. Torra, sprucka läppar
  3. Svullna körtlar eller utslag i nacken 
  4. Röda ögon
  5. Röda fingrar eller tår

Ålderspannet där flest har insjuknat är barn mellan fem och 14 år.

LÄS MER: Därför är din hund jobbig – kan vara i puberteten

LÄS MER: Hon vill gifta sig med trippelmördare – har aldrig träffats