Donald Trump och Joe Biden
Trump mot Biden. Vem vinner? - Foto: AP via TT/Pexels

Så tycker Trump och Biden i fem viktiga frågor

SJUKVÅRD OCH ABORT. UTRIKESPOLITIK. KLIMAT. EKONOMI. VAPEN. Här kan du se vad som faktiskt skiljer Joe Bidens politik från president Trumps.


Nu är det nära. 

Det 3 november går USA till val – striden står mellan republikanernas Donald Trump och demokraternas Joe Biden

Rapporteringen handlar ofta om osämja. Debatter som går fel, märkliga uttalanden och eldiga tal. Men vad tycker egentligen kandidaterna i olika frågor? Här är en snabb genomgång:

Ekonomi 

BIDEN: 

Vill investera 400 miljarder dollar i företag som har sin verksamhet i USA – och investera ytterligare 300 miljarder dollar i utveckling och forskning. Förhoppningen är att detta ska ge fem miljoner nya jobb. 

Biden vill också dra tillbaka Trumps skattelättnader för företag. 

TRUMP:

Har lovat tio miljoner jobb på tio månader och en miljon nya småföretag. 

Detta ska ske genom stora skattesänkningar och så kallade ”opportunity zones” – alltså att utsatta områden får skattelättnader för att locka till sig företag. 

MER OM USA: Svenska politikern upprings av Trump: "Väldigt trevlig"

Migration

BIDEN:

Vill stoppa Trumps murbygge och rulla tillbaka de restriktioner på migration Trump infört. Vill göra det lättare för människor som vistas illegalt i USA att bli medborgare. 

TRUMP:

Vill bygga klart muren mellan USA och Mexiko och ytterligare stärka restriktionerna på invandring till USA.

Sjukvård och abort

BIDEN: 

Vill att medicin och vård ska bli billigare, och investera 775 miljarder dollar i äldrevård och barnomsorg. Biden vill också skydda tillgången till abort. Så sent som förra året blev Biden motståndare till lagen som gör att lokala områden i USA kan blockera statliga pengar till abortkliniker. 

TRUMP:

Vill helt avskaffa ”Affordable Care Act” och ersätta det med ett annat system som ännu inte presenteras. 

Vill precis som Biden att receptbelagda mediciner ska bli billigare. Trump vill göra det svårare att göra abort i USA.

MER OM VALET:  Chockmätningen – så stor är Bidens ledning

Vapen

BIDEN:

Har föreslagit att förbjuda allmän försäljning av automatvapen och ha begränsningar för hur många vapen en individ får köpa varje månad.

TRUMP:

2019 föreslog Trump att ha hårdare kontroller av dem som köper vapen, dock har inga konkreta åtgärder genomförts. 

Klimat

BIDEN:

Vill stoppa subventioner på fossila bränslen, men har inte tagit ställning för eller emot den kritiserade pipelinen Dakota Access. 

Menar att förnybar energi redan konkurrerat ut kol som energikälla i USA. 

TRUMP:

Vill bygga nya pipelines och vill inte reglera fossila bränslen alls. Trump har också avskaffat regleringar på kol och olja under sin tid som president.

TUNGA PROGNOSERNA: Han vinner valet


USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vem hade du röstat på?
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.