Söndag 28 Nov
Stockholm

Tunga prognoserna: Han vinner presidentvalet i USA

Donald Trump vinna valet 2020
Trump eller Biden? Vem vinner?. Foto: AP Photo/Alex Brandon/AP Photo/Carolyn Kaster

Donald Trump eller Joe Biden? Vem vinner presidentvalet om tre veckor? Här är vad några stora prognosmakare i USA tror kommer hända.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu börjar det dra ihop sig. 

Den 3 november går USA till val – det amerikanska folket ska bestämma om Donald Trump ska bort från presidentposten eller om han ska få styra i fyra år till. I kulisserna väntar utmanaren Joe BidenBarack Obamas gamle vicepresident. 

Med tre veckor kvar görs nya opinionsmätningar och sammanvägningar varje dag i statistiktokiga USA, och trenden är väldigt tydlig; det kommer blir väldigt svårt för Trump att vinna. 

Väldigt liten chans att Trump vinner

Enligt tunga sajten FiveThirtyEight har Donald Trump bara 14 procents chans att vinna som det ser ut nu. Det kan jämfört med 2016, då Trump hade ungefär 30 procents chans att vinna. 

Men skillnaderna mellan 2016 och 2020 är gigantiska.

I år har Biden egentligen haft en ohotad ledning i mätningarna sen i juni – Hillary Clinton hade under 2016 svårt att dra ifrån Trump, och racet var riktigt tajt i många viktiga delstater. 

I oktober 2016 var Clintons ledning runt 6-8 procentenheter sett till hela landet. Bidens ledning just nu är över tio procentenheter i ett par nya mätningar.

Trump har förlorat ett viktigt ess i rockärmen

Under året har många Biden-supportrar varit oroliga över debatterna, och man har antagit att Trump skulle få ett övertag så snart valrörelsen gick in slutfasen. 

Men debatten mellan Trump och Biden den 30 september slutade med ett nederlag för Trump enligt flera mätningar – och nu är det osäkert om det överhuvud taget blir fler debatter. 

Är Joe Biden på väg att vinna presidentvalet? (AP via TT)

Av allt att döma har också Trumps hantering av sin egen coronasjukdom skadat presidentens chanser att vinna – opinionssiffrorna har bara försämrats under och efter Trumps sjukhusvistelse. 

Trumps hopp: "Slå en tärning"

Men. Det är inte helt kört för Trump. 10-15 procents möjlighet att vinna innebär inte att man är chanslös. 

Enligt CNN är det inte omöjligt att Trump vinner, men att chansen är väldigt liten. För att kunna vinna måste Trump lyckas knappa in rejält sista tre veckorna. Enligt CNN måste gapet mellan Trump och Biden krympa med ungefär sju procentenheter för att Trump ska ha en realistisk möjlighet att vinna. 

Enligt CNN är det inte helt kört för Donald Trump (AP via TT)

CNN skriver så här om oddsen: 

"Plocka upp en tärning, Trumps chans att vinna är lika stor som att du slår en sexa på första försöket". 

5 tunga prognoser – så stora är Trumps chanser:

FiveThirtyEight (använder data för att göra 40 000 simuleringar av presidentvalet): Trump har 14 procents chans att vinna. 

The Economist (använder en statistisk modell baserad på olika opinionsmätningar): Trump har nio procents chans att vinna.

270ToWin (sammanväger alla mätningar som görs i USA): Sett till läget i opinionen just nu kommer Biden få 375 elektorsröster och Trump kommer få 163 – det behövs 270 för att vinna. 

JHKForecast (en ny sajt som lyckades pricka mycket rätt i senatvalet 2018): Trump har 12,7 procents chans att vinna.

Nortwestern University (en dator som kör en miljon valsimuleringar i timmen): Trump har 9,6 procents chans att vinna.

Samtliga prognoser är hämtade 12 oktober. 

LÄS MER:

Här är galnaste konspirationsteorierna om Trumps coronasmitta

Svenska politikern uppringd av Donald Trump: "Väldigt trevlig"

Trumps självsäkra utspel: "Jag kan bara förlora valet om..."

Vem tror du vinner?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela