Lisa Montgomerys avrättning har skjutits upp

- 11/12/2020, 15:56
Lisa Montgomery ska avrättas i januari.

Lisa Montgomery ska avrättas i januari.

Nate Jenkins/AP via TT

Ingen kvinna har avrättats på federal nivå i USA sedan 1953. Den 8 december skulle Lisa Montgomery tagit sitt sista andetag – men nu har avrättningen skjutits upp.

Planen var att 52-åriga Lisa Montgomerys liv skulle ta slut den 8 december i år. Hon har sedan 2004 suttit fängslad för kidnappning som resulterade i dödsfall, och 2007 dömdes hon till döden för sina brott i Missouri i USA.

Men nu har alltså avrättningen skjutits upp. Anledningen är att Montgomerys advokat Kelley Henry blivit sjuk i corona. Det nya datumet är i stället 12 januari.

Lisa Montgomery. Foto: AP via TT

Detta ger försvaret tid att förbereda en ansökan om nåd. Flera experter från FN gick ut tidigare i år och vädjade om att Montgomery skulle benådas, bland annat på grund av att hon inte hade tillräckligt bra juridisk hjälp under rättegången.

Stal bebis

Det har gått nästan exakt 16 år sedan Lisa Montgomery begick brottet som hon nu sitter fängslad för. Det som hände den där decemberdagen 2004 är som taget ur en skräckfilm, och fallet engagerade hela USA.

Efter att ha fått kontakt på ett internetforum för hundintresserade åkte Lisa Montgomery hem till höggravida Bobbie Jo Stinnett, 23. De hade kommit överens om att Montgomery skulle titta på en hundvalp – men det var inte alls det hon hade planerat.

Bobbie Jo Stinnett blev bara 23 år gammal.

Istället dödade hon Stinnett, och skar ut det ofödda barnet ur hennes mage. Polisen kunde lyckligtvis gripa Montgomery dagen efter – och barnet, en flicka som senare fick namnet Victoria, var fortfarande vid liv.

Victoria Jo Stinnett överlevde mirakulöst. Foto: AP via TT

Lider av hjärnskador och psykiska problem

Det framkom under rättegången att Lisa Montgomerys liv inte varit lätt och att hon lider av både hjärnskador och flera psykiska problem. Hennes mamma drack mycket under graviditeten, vilket resulterade i hjärnskador. 

Lisa Montgomery i fängelset, bilden är tagen av hennes advokat. Foto: AP via TT

Familjemedlemmar har också berättat att Montgomery som barn utsattes för våldtäkter av flera styvpappor. Hon ska dessutom ha tvingats att sälja sex. Flera experter som undersökt Montgomery har vittnat om att hon lider av bipolär sjukdom, schizofreni och och posttraumatisk stress. 

Om dödsstraffet i USA

USA är ett av få demokratiska länder i världen som fortfarande använder dödsstraff. Man kan dömas till döden på antingen federal eller delstatsnivå. I Missouri, där Lisa Montgomery dömdes, måste man ha gjort sig skyldig till mord för att kunna få dödstraff.

Den federala lagen täcker dock hela landet, och man kan därför dömas till döden ändå om brottet som begåtts finns med på en lista över de ungefär 60 förbrytelser som anses allvarliga nog. 

De flesta avrättningar sker på delstatsnivå, då de på federal nivå haft uppehåll i 17 år. Donald Trump ändrade dock på detta, och satte igång dessa avrättningar igen i juli i år.

När 2020 är över kommer historiskt många avrättats på federal nivå – på Trumps order.

Joe Biden öppnar för förändring

Ami Hedenborg, presstalesperson för Amnesty i Sverige, säger till Nyheter24 att dödsdomarna i USA ofta präglas av rättsosäkerhet, godtycklighet och rasism. Dessutom döms personer med intellektuella funktionsnedsättningar till döden.

– Genom statistik från bland annat Death Penalty Center så blir det också tydligt att dödsstraffet i sig inte motverkar inte brottslighet, det vill säga det avskräcker inte. I de delstater som har dödsstraffet är andelen mord i USA  tvärtom högre än för de delstater som inte har dödsstraffet, säger Ami Hedenborg.

Men det verkar som att en förändring kanske är på gång.

– Presidentkandidater har ju historiskt tonat ner eventuellt motstånd mot dödsstraffet under presidentkampanjer, då det ansetts vara svårt att vinna som dödsstraffsmotståndare. Joe Biden har gjort en motsatt resa, han har tidigare varit dödsstraffsanhängare men sedan 2019 är han uttalat emot dödsstraffet. Det skulle förstås vara extremt välkommet om det federala dödsstraffet avskaffades i USA, av flera skäl. Förutom att det uppenbara, så också för att USA ses som en “role model” av så många andra länder i världen. Idag har ju faktiskt två tredjedelar av världens länder avskaffat dödsstraffet i lagen eller i praktiken och över hälften av världens länder har helt avskaffat det, berättar Ami Hedenborg för Nyheter24. 

Läs mer:

Saudiarabien avskaffar dödsstraff för minderåriga

Uganda vill återinföra dödsstraff för homosexuella

Så hög lön har USA:s president

USA