Arkebusering tillåts South Carolina.
Arkebusering tillåts South Carolina. - Foto: Shutterstock

Delstatens nya beslut: Dödsdömda ska skjutas ihjäl

Delstaten South Carolina i USA beslutade under gårdagen att de som dömts till döden ska kunna avrättas genom arkebusering – alltså skjutas ihjäl.


Delstaten South Carolinas senatorer beslutade igår att det numera är okej att avrätta dödsdömda fångar genom arkebusering.

Det innebär alltså att de som dömts till döden kommer att skjutas ihjäl. 

Anledningen bakom det nya beslutet är att South Carolina helt enkelt har slut på det medel som används vid dödliga injektioner. 

De dödsdömda får välja om de vill använda den ”nya” metoden, alltså skjutas ihjäl, eller den mer klassiska elektriska stolen. 

"Ledsamma och tragiska"

South Carolina är en av nio stater som har elektriska stolen som alternativ, och den de använder är från 1912.

Elektriska stolen som avrättningsmetod anses av många vara ett föråldrat och inhumant sätt att ta livet av en dödsdömd. Istället är det den dödliga injektionen som anses vara mest ”human”. Men nu har alltså South Carolina inte längre möjlighet att erbjuda det alternativet.

Elektriska stolen på ett fängelse i delstaten Tennessee. Foto: Mark Humphrey/AP via TT

Arkebusering låter kanske som ett ovanligt brutalt sätt att verkställa en dödsdom, och sedan 1960 är det bara delstaten Utah som använt denna metod – och då endast fyra gånger. I hela USA är arkebusering tillåtet i Oklahoma, Mississippi, Utah och nu alltså också South Carolina, rapporterar AP.

– Det finns inget trevligt med någon av metoderna. De är fasansfulla, de är ledsamma och tragiska på ett sätt. Rättvisa är inte alltid kul. Med det är rättvist, menar Greg Hembree, senator i South Carolina och en av personerna bakom införandet av arkebusering.

Hård kritik mot dödsstraff

Tidigare i år avrättades den första kvinnan sedan 50-talet på federal nivå.  Det var 52-åriga Lisa Montgomery som i januari fick ta emot en dödlig injektion.

Dödsstraff är som bekant en hårt kritiserad historia. Enligt Amnesty är dödsdomarna i USA ofta präglade av rättsosäkerhet, godtycklighet och rasism.

– Genom statistik från bland annat Death Penalty Center så blir det också tydligt att dödsstraffet i sig inte motverkar brottslighet, det vill säga det avskräcker inte. I de delstater som har dödsstraffet är andelen mord i USA  tvärtom högre än för de delstater som inte har dödsstraffet, sa Ami Hedenborg, presstalesperson för Amnesty i Sverige, till Nyheter24 i samband med att Lisa Montgomery skulle dödas.

Läs mer:

Morddömda Lisa Montgomery avrättad i USA

6 väldigt märkliga sista ord från dödsdömda brottslingar

Ökända seriemördaren död i corona – vägrade ta emot vård

/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!