Måndag 17 Maj
Stockholm

Hundratals antisemitiska recensioner om Auschwitz spreds på Google

Mängder av antisemitiska kommentarer om Auschwitz på Google Maps.
Mängder av antisemitiska kommentarer om Auschwitz på Google Maps. Foto: TT/AP Photo/Czarek Sokolowski, File

Över 150 antisemitiska recensioner om koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau var publicerade på Google Maps. Flera av inläggen var flera år gamla – men har nu tagits bort efter en granskning av tidningen the Guardian.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

I södra Polen låg koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau där 1,1 miljoner människor dödades av nazisterna under andra världskriget, majoriteten av offren var judar. Idag är platsen ett museum och minnesmonument. 

Brittiska the Guardian gick igenom recensionerna av Auschwitz-Birkenau på Google maps och upptäckte då mängder av antisemitiska kommentarer.

Läs mer: 75 bilder som visar varför vi aldrig får glömma förintelsen

Ingången till förintelselägret. Foto: TT/AP Photo/Czarek Sokolowski, File

I Googles kartverktyg uppmanas besökarna att betygsätta och skriva en kommentar om minnesplatsen – och det är där som recensionerna dykt upp.

"Heil Hitler" och "Synd att det är så länge sedan SS upplöstes" är två av kommentarerna som the Guardian hittade vid sin granskning. Enligt tidningen var många av de hatiska recensionerna flera år gamla.

Karen Pollock, VD för Förintelsens utbildande föreningsfond, riktar stark kritik mot Googles hantering av kommentarerna.

– De här kommentarerna är sjuka. Google måste ta ansvar för hatet som delas på deras sida och vidta åtgärder för att övervaka och ta bort sådant avskyvärt innehåll, och förbättra och ändra deras moderering och policy, säger hon till tidningen.

Skrivna av "lokal guide"

De flesta av recensionerna är skrivna av anonyma användare som bland annat kallat sig Adolf Hitler, men mer än tio inlägg är gjorda av en så kallad "lokal guide" – en titel man måste ansöka om hos Google.

Efter att tidningen uppmärksammat Google på detta, har nu alla kommentarer utom två tagits bort.

– Vi har klara policys som förbjuder stötande och falska recensioner och vi arbetar dygnet runt för att övervaka Maps. I det här fallet vet vi att vi måste göra det bättre och arbetar för att utvärdera och förbättra våra system, säger en talesperson på Google till the Guardian.

LÄS MER: 

Här är attackerna som skedde på förintelsens minnesdag

Poliser avstängda – delade nazistpropaganda i hemlig chat

Förintelsens överlevande: "Vi får aldrig glömma det som hände"

Kommentera
Kopiera länk
Dela