Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Västvärlden splittrad om FN-möte

Nyheter | 20/04/2009 06:03

USA kommer inte, Frankrike kommer, Sverige deltar på ambassadörsnivå.

USA kommer inte, Frankrike kommer, Sverige deltar på ambassadörsnivå - västvärlden är splittrad om FN:s konferens om rasism som inleds på måndagen i Genve. Först efter ett EU-möte på måndagsmorgonen klarnar bilden.

Trots intensiva kontakter mellan EU:s utrikesministrar under söndagen rådde ännu på natten oenighet om attityden till Genve-konferensen.

Den danske utrikesministern Per Stig Møller diskuterade med flera av sina kolleger under söndagskvällen men samtalen slutade utan att några beslut fattades, skriver danska nyhetsbyrån Ritzau. Först efter ett samordningsmöte inom EU klockan åtta på måndagsmorgonen i Genve blir det slutgiltigt klart vilka som deltar och på vilka nivåer. Mötet beräknas ta en timme,

Frankrike har beslutat sig för att vara med, uppgav en källa nära president Nicolas Sarkozy enligt AFP. Också Belgien kommer.

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier förklarade i ett pressmeddelande att "farhågor kvarstår om att konferensen kommer att kapas av andra intressen". "Det kan vi inte acceptera", skriver han, men beskriver det som att Tyskland betraktar betrakta konferensens på avstånd och kanske delta senare i veckan.

Bland andra Storbritannien och Sverige bekräftade deltagande på mötet, men inte på ministernivå.

USA, Kanada, Israel, Italien och Nederländerna har tidigare meddelat att de bojkottar mötet.

Många EU-länder hade ännu natten till måndagen - med mindre än ett halvt dygn kvar till konferensens inledning - inte bestämt sig. Troligen lämnar de inte besked förrän efter måndagsmorgonens möte i Genve.

Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre var på söndagskvällen redan på plats i Genve, men utan att ha bestämt sig slutgiltigt.

–Det är alltid ett alternativ att vända i dörren och åka hem, sade han till nyhetsbyrån NTB.

Støres nederländske kollega Maxime Verhagen hade tidigare på dagen beskrivit västvärldens problem med det veckolånga Genvemötet. Verhagen förklarade att flera länder som han inte anser respekterar grundläggande mänskliga rättigheter försöker ta över konferensen "för att ställa religionen framför mänskliga rättigheter, försöka hindra yttrandefriheten och motarbeta försöken att stoppa diskrimineringen av homosexuella samt sätta Israel ensam på de anklagades bänk".

Utrikesminister Carl Bildt antydde på sin blogg kritik mot förhandlingarna om slutkommunikén. "Det handlade inte minst om ett tydligt värnande av yttrandefrihetens princip och praktik - liksom att vi inte avser att medverka i någonting som degenererar till ett anti-israeliskt jippo". Den ende ledande stats- eller regeringschef som bekräftat sin närvaro på konferensen är Irans president Mahmoud Ahmadinejad, som landade i Schweiz på söndagen. Trots israeliska protester höll Schweiz president Hans-Rudolf Merz ett möte med Ahmadinejad redan på söndagskvällen. FN-konferensen är en uppföljning av mötet i Durban 2001. Den gången lämnade Israel och USA mötet i protest mot en resolution som likställde rasism och sionism. FN-kommissionären för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, sade på söndagen att hon var "chockad" över speciellt USA:s beslut om bojkott, då konferensen ska bekämpa "rasism, främlingshat, rasdiskriminering och andra former av intolerans".

Läs Carl Bildts tankar om mötet HÄR.

Skrivet av: