Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kina censurerar Bildt

Nyheter | 02/03/2009 17:46

Carl Bildt får finna sig att inte blogga när han är i Kina. Landets censurlagar sätter stopp.

Utrikesminister Carl Bildt (m) är just nu på tjänsteresa i Kina. Enligt Sydsvenskan och uppgifter på Carl Bildts egen blogg kan utrikesministern inte göra några inlägg därifrån. Nu är det inte Carl Bildt personligen som tystas, bloggverktyget Wordpress blockeras medvetet av den kinesiska censuren. Men via ombud har Carl Bildt ändå lämnat en hälsning till sina läsare:

"Carl Bildt beklagar att han inte kan förmedla sina intryck från sina möten och överläggningar i Beijing eftersom hans blogg inte förefaller att vara tillgänglig därifrån."

Enligt utrikesminsterns pressekretare, Irena Busic, har Carl Bildt offentligt kommenterat svårigheterna att blogga i Kina.

– Vi var på Foreign Affairs University i Beijing och så var det en tjej som frågade: "Vi har hört att du bloggar, är det så?". Carl Bildt svarade att det stämde, men att man tyvärr inte kan läsa hans blogg i Kina eftersom Wordpress är blockerat, säger hon till Sydsvenskan.

Uppmärksamheten kring censuren i Kina var extra stor inför sommar-OS i Peking. Den Internationella olympiska kommitén (IOK) gick då med på att den kinesiska regimen censurerade vissa medier. Ett beslut som följdes av hård kritik från Amnesty International och organisationen Reportrar utan gränser.

Men Wordpress är inte den enda sidan som blockeras i Kina. På den engelska upplagan av Wikipedia finns en lång lista över sidor som inte är tillgängliga för den kinesiska allmänheten, från stora nyhetsmedier som New York Times och FN:s nyhetstjänst till enskilda bloggare och debattörer. Facebook är dock tillåtet sedan juli 2008. Kanske kan Facebook-användaren Carl Bildt hålla kontakten med omvärlden den vägen?

Utrikesministern återvänder till Sverige i morgon, tisdag.

Carl Bildt uttalar sig om bloggande

Skrivet av: