Kina censurerar Bildt

Carl Bildt får finna sig att inte blogga när han är i Kina. Landets censurlagar sätter stopp.


Utrikesminister Carl Bildt (m) är just nu på tjänsteresa i Kina. Enligt Sydsvenskan och uppgifter på Carl Bildts egen blogg kan utrikesministern inte göra några inlägg därifrån. Nu är det inte Carl Bildt personligen som tystas, bloggverktyget Wordpress blockeras medvetet av den kinesiska censuren. Men via ombud har Carl Bildt ändå lämnat en hälsning till sina läsare:

"Carl Bildt beklagar att han inte kan förmedla sina intryck från sina möten och överläggningar i Beijing eftersom hans blogg inte förefaller att vara tillgänglig därifrån."

Enligt utrikesminsterns pressekretare, Irena Busic, har Carl Bildt offentligt kommenterat svårigheterna att blogga i Kina.

– Vi var på Foreign Affairs University i Beijing och så var det en tjej som frågade: "Vi har hört att du bloggar, är det så?". Carl Bildt svarade att det stämde, men att man tyvärr inte kan läsa hans blogg i Kina eftersom Wordpress är blockerat, säger hon till Sydsvenskan.

Uppmärksamheten kring censuren i Kina var extra stor inför sommar-OS i Peking. Den Internationella olympiska kommitén (IOK) gick då med på att den kinesiska regimen censurerade vissa medier. Ett beslut som följdes av hård kritik från Amnesty International och organisationen Reportrar utan gränser.

Men Wordpress är inte den enda sidan som blockeras i Kina. På den engelska upplagan av Wikipedia finns en lång lista över sidor som inte är tillgängliga för den kinesiska allmänheten, från stora nyhetsmedier som New York Times och FN:s nyhetstjänst till enskilda bloggare och debattörer. Facebook är dock tillåtet sedan juli 2008. Kanske kan Facebook-användaren Carl Bildt hålla kontakten med omvärlden den vägen?

Utrikesministern återvänder till Sverige i morgon, tisdag.

Carl Bildt uttalar sig om bloggande

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.