EU markerar mot Ahmadinejad

- 20/04/2009, 19:28 -

Det kontroversiella FN-mötet om rasism började med diplomatisk frontalkrock.

Det kontroversiella FN-mötet om rasism började med en diplomatisk frontalkrock.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad anklagade Israel för att vara "rasistiskt".

Då lämnade samtliga EU-delegater salen.

Efter tio minuters tal gick den iranske presidenten Ahmadinejad till frontalangrepp mot Israel för att ha skapat "en grym och repressiv regim i Palestina". Han fortsatte sedan med de anklagelser som kritiker till FN-mötet varnat för.

Efter andra världskriget tog de till militär aggression för att göra en hel nation hemlös med det judiska lidandet som svepskäl, sade Ahmadinejad som tidigare ifrågasatt Förintelsen.

I talet nämnde han dock aldrig Israel vid namn.

Irans president var mötets förste talare, då han är den ende statschef som är närvarande vid konferensen.

– De skickade utvandrare från Europa, från USA för att skapa en fullständigt rasistisk regim i det ockuperade Palestina, fortsatte Ahmadinejad som fick applåder från flera länders delegater.

Då valde EU-gruppen, med den svenske FN-ambassadören Hans Dahlgren, att lämna lokalen. EU-ambassadörerna hade före talet noga planerat och gått igenom vad och hur de skulle göra om Ahmadinejad skulle passera det oacceptablas gräns.

– Innebörden var att Israel var en rasistisk regim. Vi hörde det på engelska eller franska, men han talade ju på farsi och det föreligger ingen text, sade Hans Dahlgren till TT direkt efter utmarschen.

– Överenskommelsen var då, att skulle det här sägas, så skulle vi inte vara kvar längre.

EU-delegaterna återvände till mötet sedan Ahmadinejad lämnat byggnaden.

Åtta länder med USA, Kanada och Israel i spetsen hade beslutat att helt bojkotta FN-mötet. Tyskland har bara sänt en observatör, medan flera EU-länder, däribland Sverige och Frankrike, har valt att närvara med ambassadörer.

Skrivet av: