Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

G8 vill stoppa matprisspekulation

Nyheter | 20/04/2009 17:32

G8-länderna vill skapa buffertar med basförnödenheter.

G8-länderna vill skapa buffertar med basförnödenheter för att motverka kraftiga prissvängningar på stapelföda som ris till följd av spekulation.

"Vi uppmanar lämpliga internationella institutioner att undersöka om ett system med buffertar effektivt kan sättas in vid humanitära kriser eller för att motverka prissvängningar", skriver G8-gruppens jordbruksministrar i den slutdeklaration som på måndagen avrundade en tredagarskonferens i Italien.

Där deltog även ministrar från Brasilien, Argentina, Mexiko, Kina, Indien, Sydafrika, Australien och Egypten, samt företrädare för Världsbanken och FN:s jordbruksorgan FAO.

Ministrarna uppmanade regeringar och privata intressen i världens länder att satsa mer på jordbrukssektorn för att öka produktionen och dess kvalitet. De beklagade också att världen är "mycket långt" ifrån att uppfylla FN:s millenniemål om att halvera antalet fattiga och undernärda till 2015. Vidare varnade de för att den ökande tillverkningen av biobränslen riskerar att gå ut över matproduktionen.

Skrivet av: