Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Maratonvalet fortsatte i Indien

Nyheter | 30/04/2009 19:45

Kongresspartiets allians favorit till valsegern när 100 miljoner väntas ha röstat.

Över 100 miljoner människor förmodas ha utnyttjat sin rösträtt när den tredje omgången i det indiska parlamentsvalet genomfördes under stort säkerhetspådrag på torsdagen.

Totalt var nästan 145 miljoner människor röstberättigade i den tredje valomgången. Det indiska valet genomförs av tekniska och säkerhetsmässiga skäl i flera omgångar för att de styrkor som ska skydda vallokalerna ska hinna förflyttas över det väldiga landet.

Bland de platser där val genomfördes på torsdagen var mångmiljonstaden Bombay, Indiens nyligen terrordrabbade finansiella centrum, och Kashmirdalen där ett muslimskt väpnat uppror pågår sedan 20 år.

I Kashmir verkade separatisternas maningar till bojkott ha fått visst resultat. Valfunktionärer sade att tillströmningen varit betydligt lägre än i de delar av Kashmir som har röstat tidigare.

Torsdagens valomgång gällde också delar av den fattiga delstaten Bihar, landets största delstat Uttar Pradesh, Gujarat i västra Indien, Karnataka i söder och vänsterdominerade Västbengalen.

Huvudmotståndarna i det indiska valet är Kongresspartiet, som dominerar den nuvarande koalitionsregeringen, och hindunationalistiska BJP som står i spetsen för en bred partiallians.

Ingendera gruppen kan räkna med egen majoritet, så valet lär följas av omfattande förhandlingar med en uppsjö av regionala eller kastbaserade partier innan en ny regering kan bildas.

Kongresspartiets allians har utpekats som favorit till slutsegern i opinionsmätningarna, men det är ytterst komplicerat att mäta väljaråsikterna i Indien och alla prognoser får tas med en stor nypa salt.

Ytterligare två valomgångar ska genomföras under maj, innan rösträknandet börjar. Resultatet väntas offentliggöras den 16 maj.

Skrivet av: