Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Utsträckt hand till Kuba och Chávez

- 18/04/2009, 08:07 -

"En annan inriktning."

USA:s president Barack Obama började sitt jungfrutal på de amerikanska ländernas toppmöte med att ännu en gång ta upp relationerna till Kuba och den nystart han hoppas på.

– Låt mig göra en sak klar. Jag är inte intresserad av att prata bara för att prata. Däremot tror jag tror att vi kan få en annan inriktning på förhållandet mellan USA och Kuba, sade han.

Obama sade sig vara beredd att låta sina medarbetare ta itu med samtal med Kubas regering om en lång rad ämnen som droger, migration, ekonomi, mänskliga rättigheter och demokratiska reformer. Trots att vägen är lång trodde han att det gick att komma en bra bit med enkla steg.

Därpå fastslog han inför 33 kollegor att mötet var början på en ny era med likvärdigt medlemskap för alla länder på de amerikanska kontinenterna.

–Det finns inga stora och inga små deltagare i det här samarbetet.

Det första närmandet inleddes redan innan talen satte igång på toppmötet. George Bushs svurne fiende, Venezuelas president Hugo Chávez, och Barack Obama skakade leende hand inför fotograferna.

–Jag använde den här handen till att hälsa på Bush med för åtta år sedan. Jag vill vara din vän, sade Chávez, enligt hans regeringskansli.

– Vi skakade hand som gentlemän, det var ju uppenbart att det här skulle hända, sade han till journalisterna efteråt.

President Obama är en intelligent man, till skillnad från sin företrädare.

Tillfrågad vad han sade till sin venezuelanska kollega svarade Obama:

–Jag sa, Como estas? Det betyder "hur står det till?" på spanska.

Skrivet av: