Praktskandal på FN-möte

- 21/04/2009, 07:15 -

Omstridd FN-konferens om rasism slutade i burop.

Det senaste FN-mötet mot rasism, som ägde rum 2001, urartade när flera av deltagarna valde att jämföra sionism med rasism. På grund av detta valde flera tongivande länder inför årets FN-möte på samma tema att bojkotta - bland annat USA, Tyskland, Kanada och Israel. Med facit i hand borde kanske Sverige gjort samma val.

När Irans president Mahmoud Ahmadinejad kallade Israel för en rasistisk stat började flera deltagare på mötet, som ägde rum i Genve att bua högt. Strax därpå valde den svenske ambassadören Hans Dahlgren att lämna mötet.

– Innebörden var att Israel var en rasistisk regim. Vi hörde det på engelska eller franska, men han talade ju på farsi och det föreligger ingen text, säger Hans Dahlgren. Överenskommelsen var då, att skulle det här sägas, så skulle vi inte vara kvar längre, säger Hans Dahlgren till SvD.

Konferensen har på förhand debatterats mycket intensivt. Sverige har valt att inte skicka någon minister och representeras alltså enbart av ambassadör Dahlgren, chef för Sveriges representation vid FN i Genve.

Innan talet meddelade utrikesminister Carl Bildt att Hans Dahlgren skulle lämna om någon av deltagarna började fiska i grumliga vatten.

Mahmoud Ahmadinejad har tidigare bland annat avfärdat Förintelsen som en myt, vilket av förklarliga skäl upprört många.

FN-chefen Ban Ki-Moon visade uttryckligen sin besvikelse över avhopp och stridigheter när han öppningstalade i Genve.

– Vi talar om att finna en ny enighet, som tiden kräver. Ändå förblir vi svaga och splittrade och fast i gamla vanor.

Se inslag från SVT om den iranske presidentens utspel

Skrivet av: