Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Självsvåldig Mugabe utser ministrar

Nyheter | 11/10/2008 11:27

Mugabe har bestämt att viktiga ministerposter ska tilldelas hans eget parti.(TT)

Zimbabwes president Robert Mugabe har beslutat att bland annat försvars-, inrikes- och finansministerposterna ska tilldelas personer i hans eget parti, Zanu-PF.

Det framgick av den statskontrollerade nyhetstidningen The Herald på lördagen.

Men motparten i de så kallade regeringsförhandlingar som pågår, oppositionspartiet MDC, förnekade direkt att det finns någon överenskommelse om vem eller vilka som ska tilldelas vissa ministerposter.

"Detta är Zanu-PF-arrogans som äventyrar hela överenskommelsen om maktdelning. Det är ensidigt, hånfullt och skandalöst", kommenterade MDC-talesmannen Nelson Chamisa uppgifterna.

Mugabes utspel kommer efter det att han uppges ha träffat MDC-ledaren Morgan Tsvangirai och de båda kommit överens om att åter kalla in Sydafrikas tidigare president Thabo Mbeki så att denne genom medling kan bryta dödläget i förhandlingarna.

Det var den 15 september som en överenskommelse träffades om en samlingsregering mellan Zanu-PF, MDC och en utbrytargrupp ur MDC. Avtalet innebär att Mugabe får sitta kvar som president medan Tsvangirai ska bli premiärminister och Arthur Mutabara, från utbrytargruppen, vice premiärminister.

Skrivet av: