Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Självsvåldig Mugabe utser ministrar

- 11/10/2008, 11:27 -

Mugabe har bestämt att viktiga ministerposter ska tilldelas hans eget parti.(TT)

Zimbabwes president Robert Mugabe har beslutat att bland annat försvars-, inrikes- och finansministerposterna ska tilldelas personer i hans eget parti, Zanu-PF.

Det framgick av den statskontrollerade nyhetstidningen The Herald på lördagen.

Men motparten i de så kallade regeringsförhandlingar som pågår, oppositionspartiet MDC, förnekade direkt att det finns någon överenskommelse om vem eller vilka som ska tilldelas vissa ministerposter.

"Detta är Zanu-PF-arrogans som äventyrar hela överenskommelsen om maktdelning. Det är ensidigt, hånfullt och skandalöst", kommenterade MDC-talesmannen Nelson Chamisa uppgifterna.

Mugabes utspel kommer efter det att han uppges ha träffat MDC-ledaren Morgan Tsvangirai och de båda kommit överens om att åter kalla in Sydafrikas tidigare president Thabo Mbeki så att denne genom medling kan bryta dödläget i förhandlingarna.

Det var den 15 september som en överenskommelse träffades om en samlingsregering mellan Zanu-PF, MDC och en utbrytargrupp ur MDC. Avtalet innebär att Mugabe får sitta kvar som president medan Tsvangirai ska bli premiärminister och Arthur Mutabara, från utbrytargruppen, vice premiärminister.

Skrivet av: