Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk efterlyst av Interpol

Nyheter | 22/04/2009 23:39

En svensk som hjälpt den danske storsvindlaren är efterlyt via Interpol.

Den svensk som misstänks ha hjälpt den danske storsvindlaren Stein Bagger med hans bedrägerier via företaget IT Factory har nu efterlysts via Interpol.

Landsretten (ungefär hovrätten) i Köpenhamn fastslog på onsdagen tingsrättens beslut om att häkta svensken i sin frånvaro. Det medför samtidigt att svensken nu är efterlyst i hela världen.

Åklagaren Per Justesen tror att svensken grips snart.

– Vi vet inte var han är men han är ju ingen talibantyp som kan gömma sig i Tora Bora-bergen så vi hittar honom nog.

Svensken har via advokat tidigare medgivit att han försett Bagger - som åtalats för leasingbedrägerier på omkring en miljard kronor - med motsvarande närmare 100 miljoner kronor under perioden september 2007 till juli 2008. Men i övrigt anser han sig vara oskyldig.

Men polisen misstänker att svensken lovades 20 procent av inkomsterna från Baggers bedrägerier med falska leasingkontrakt. Enligt danska medier ska svensken ha erhållit motsvarande 280 miljoner svenska kronor för hjälpen.

Det är samme svensk som i november ställde bil och kreditkort till förfogande när Bagger flydde först till Dubai och sedan till USA. Flykten slutade dock med att Bagger gick till polisen i Los Angeles som skickade hem honom till Danmark.

Svensken är tidigare dömd för ekonomiska brott i svensk domstol.

Skrivet av: