Hårdare utsläppsregler i Kalifornien

Kaliforniens miljömyndigheter har infört nya utsläppsregler.


Kaliforniens miljömyndigheter införde på torsdagen nya regler för hur mycket koldioxid bilbränsle får producera. Det är första gången som en myndighet sätter gränser för fordonens drivmedel i stället för åtgärder inriktade på bränslesnålare motorer och avgasrening.

Syftet är att påskynda utvecklingen av ny teknik och minska utsläppen av klimatpåverkande växthusgaser.

Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger föreslog reglerna redan 2007 men den dåvarande Bushregeringen vägrade ge Kalifornien och andra delstater rätt att sätta egna gränser för utsläpp av växthusgaser från fordon.

I januari revs förbudet upp av nytillträdde presidenten Barack Obama, som gav delstaterna rätt att sätta gränser för utsläppen från bilarnas avgasrör. Minst elva andra delstater utöver Kalifornien överväger liknande regler.

I Kalifornien måste raffinaderier och de som importerar och säljer motorbränsle i Kalifornien minska koldioxidintensiteten i sina produkter med tio procent fram till 2020. Därefter väntar ännu större minskningar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Explosion i Trelleborg

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

igår 22:42
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.