Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Företag tjänar miljoner på utsläpp

Nyheter | 02/05/2009 08:55

Svenska storföretag säljer utsläppsrätter de fått gratis, för miljoner.

Svenska storföretag säljer de utsläppsrätter de fått gratis - och tjänar hundratals miljoner kronor.

Naturvårdsverket delar ut utsläppsrätter efter prognoser som företagen själva gjort av hur mycket koldioxid de beräknar släppa ut. Men hos många företag är prognosen högre och tilldelningen större än de faktiska behoven och överskottet säljs.

Svenska Dagbladet har tittat närmare på sju storföretag, alla med stora utsläpp av koldioxid. Tillsammans tjänade de förra året 440 miljoner kronor på att sälja utsläppsrätter. Bara SSAB gick med 240 miljoner kronor i vinst på försäljningen av rätter de fått utan att betala någonting för dem.

–Detta visar återigen att politikerna är för svaga i sin förmåga att minska utsläppen. Man måste förändra spelreglerna så att man inte kan sälja utsläppsrätter ena dagen och den andra be om nya utifall att man skulle behöva förändra produktionen, säger generalsekreteraren på Naturvårdsverket Svante Axelsson, enligt Svenska Dagbladet.

Priset på utsläppsrätterna styrs av efterfrågan. Eftersom färre rätter delats ut för perioden 2008-2012 än för åren 2205-2007 har priserna stigit.

De företag som granskats är förutom SSAB också SCA som förra året tjänade 89 miljoner kronor på sålda överskott, Södra, 4 miljoner, Höganäs, 33 miljoner, Nordkalk, 9 miljoner, Stora Enso, 67 miljoner och Preem som inte tjänat några pengar på utsläppsrätter.

Mer om miljöfloppen:

Skrivet av: