Företag tjänar miljoner på utsläpp

Svenska storföretag säljer utsläppsrätter de fått gratis, för miljoner.


Svenska storföretag säljer de utsläppsrätter de fått gratis - och tjänar hundratals miljoner kronor.

Naturvårdsverket delar ut utsläppsrätter efter prognoser som företagen själva gjort av hur mycket koldioxid de beräknar släppa ut. Men hos många företag är prognosen högre och tilldelningen större än de faktiska behoven och överskottet säljs.

Svenska Dagbladet har tittat närmare på sju storföretag, alla med stora utsläpp av koldioxid. Tillsammans tjänade de förra året 440 miljoner kronor på att sälja utsläppsrätter. Bara SSAB gick med 240 miljoner kronor i vinst på försäljningen av rätter de fått utan att betala någonting för dem.

–Detta visar återigen att politikerna är för svaga i sin förmåga att minska utsläppen. Man måste förändra spelreglerna så att man inte kan sälja utsläppsrätter ena dagen och den andra be om nya utifall att man skulle behöva förändra produktionen, säger generalsekreteraren på Naturvårdsverket Svante Axelsson, enligt Svenska Dagbladet.

Priset på utsläppsrätterna styrs av efterfrågan. Eftersom färre rätter delats ut för perioden 2008-2012 än för åren 2205-2007 har priserna stigit.

De företag som granskats är förutom SSAB också SCA som förra året tjänade 89 miljoner kronor på sålda överskott, Södra, 4 miljoner, Höganäs, 33 miljoner, Nordkalk, 9 miljoner, Stora Enso, 67 miljoner och Preem som inte tjänat några pengar på utsläppsrätter.

Mer om miljöfloppen:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.