Måndag 2 Aug
Stockholm

Okänd influensatyp upptäckt i USA

Hundratals personer i USA och Mexiko har insjuknat i en okänd influensatyp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hundratals personer i USA och Mexiko har insjuknat i en tidigare okänd influensatyp. Det är en ny form av svininfluensa som sannolikt har smittat från människa till människa.

I Mexiko rör det sig om över 800 "influensaliknande" fall. I Kalifornien och Texas har sju personer tillfrisknat men viruset är en aldrig tidigare konstaterad blandning av virus som förekommer hos grisar, fåglar och människor, rapporterar smittskyddsmyndigheten CDC.

Troligen kommer fler fall att upptäckas, men det finns ingen anledning till stor oro, sade läkaren Anne Schuchat vid myndigheten.

FN:s världshälsoorganisation WHO oroas över utbrottet och säger sig ha aktiverat sin central för akuta strategiska hälsoinsatser, kallad Shoc. Det är ovisst om något slag av försiktighetsråd för resenärer kommer att utfärdas.

Enligt AFP har WHO också sagt att 57 dödsfall kring den mexikanska huvudstaden Mexico City misstänks ha samband med influensan.

De sju patienterna i Kalifornien och Texas har alla uppvisat vanliga influensasymtom och ingen av dem har haft direktkontakt med grisar.

– Vi tror att smittspridning sker mellan människor. Det är ovanligt. Vi vet ännu inte hur utbredd smittspridningen är. Vi samarbetar också med internationella kontakter för att få veta vad som händer i andra delar av världen, sade Anne Schuchat i en telekonferens under gårdagen.

Viruset är av typen H1N1, samma familj som de influensatyper som normalt cirkulerar i världen, men innehåller DNA som är typiska för svin- och fågelinfluensa. Övervakning och provtagning av influensa har ökat i världen sedan 2003 då de första fallen av den fruktade fågelinfluensan H5N1 konstaterades bland människor.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela