Måndag 2 Aug
Stockholm

Krismöte efter nytt influensalarm

Ett snart expertmöte sammankallas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Världshälsoorganisationen (WHO) bekräftar att det finns ett samband mellan de influensafall som väckt oro i USA och Mexiko. Ett snart expertmöte sammankallas.

Amerikanska myndigheter uttalar stor oro över det utbrott av svininfluensa som tros ha dödat minst 60 människor i Mexiko och smittat sju i USA. I Mexico City sätts massvaccinering in mot smittan.

En WHO-företrädare i Genve meddelade på fredagskvällen att FN inom kort samlar en expertkommitté som ska bedöma hur stora risker smittan medför.

Genetisk likhet

Mexikos hälsominister José Angel Cordova sade i tv på fredagen att 45 dödsfall och 943 möjliga infektioner granskas. Han uppmanade alla att undvika folksamlingar och tunnelbanan. Enligt WHO finns det överensstämmelser mellan utbrotten i Mexiko och Kalifornien. Tolv av 18 prover som tagits i Mexiko har samma genetiska struktur som det virus som hittats i Kalifornien. Enligt uppgift handlar det om en ny form av svininfluensa som troligen smittat från människa till människa. USA:s smittskyddsmyndighet CDC talar om en blandning av virus som finns hos grisar, fåglar och människor.

Självklart är vi mycket oroade, säger en CDC-talesman. Även Vita huset uppges följa utvecklingen noga.

Ingen griskontakt

De sju patienterna i USA, som har tillfrisknat, hade alla vanliga influensasymtom och ingen hade haft direktkontakt med grisar.

– Vi tror att smittspridning sker mellan människor vilket är ovanligt, säger CDC-läkaren Anne Schuchat till nyhetsbyrån Reuters.

Viruset är av typen H1N1, samma familj som de influensatyper som normalt cirkulerar, men innehåller DNA typiska för svin- och fågelinfluensa. Några mexikanska fall har visat sig vara av typ A/H1N1, som de i USA, och några mexikaner har smittats med influensa typ B. Experter sägs utesluta att det skulle handla om H5N1, fågelinfluensa.

Viktigt vara vaksam

Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, säger att vaksamhet är viktig men att läget inte inger våldsam oro. Virusstam A/H1N1 spreds första gången i världen under namnet spanska sjukan och tog då 21 miljoner människoliv.

Bara för att det här nya viruset kommer från en gris och har samma beteckning som spanska sjukan så behöver det inte vara så farligt, säger Linde.

Läkaren Andreas Heddini vid Kunskapscentrum för mikrobiologisk beredskap (KBC) påpekar att även spanska sjukan 1918 började med milda symtom, men tillägger att man ännu "varken kan säga bu eller bä": I nuläget finns ingen anledning till panik eller oro, men man måste följa det noggrant.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela