Älgflugorna huserar helst inte på människor, men kan lätt missta en päls för en hårbotten
Älgflugorna huserar helst inte på människor, men kan lätt missta en päls för en hårbotten - Foto: Paul Kleiven/TT/Stella Pictures

Se upp för blodsugande älgflugan – är riktigt svår att bli av med

Älgflugans bett kan orsaka både smärta, klåda – och i värsta fall blödande bölder. Dessutom är de nästintill omöjliga att ha ihjäl. Så här skyddar du dig mot insekten som blir allt vanligare i Sverige.


Hösten är en årstid då fler söker sig ut i skog och mark för svamp- och bärplockning. Men det är inte bara björn och vildsvin man ska passa sig för i den barriga grönskan. 

Det är nämligen nu som den blodsugande "älgflugan" sprider sig som mest – och även fast de helst huserar hos klövdjur som älg, hjort och rådjur är de inte ovanligt att de misstar en päls för ett människohuvud.

– Ibland får man in rapporter om människor som blivit angripna av svärmar med älgflugor på vissa platser, säger Charlotte Jonsson, entomolog på Naturhistoriska museet, till Leva & bo.

Älgflugan orsakar klåda och smärta på människor

Älgflugan är mörkbrun, mellan fem och sju millimeter lång och utrustad med rejäla klor. När flugan hittat en hårig yta att husera på biter de nämligen av sina vingar, tar ett ordentligt tag om sin nya värd och spenderar resten av livet som lus. 

Att bli biten av en älgfluga är inte farligt så länge du inte visar dig vara allergisk. Däremot kan det vara väldigt smärtsamt och orsaka jobbig klåda. Dessutom är parasiten riktigt svår att bli av med – den är nästan omöjlig att slå ihjäl med handen tack vare sin elastiska uppbyggnad. 

Det mest effektiva sägs därför vara att klämma eller nypa ihjäl den, allra helst så att huvudet lossnar. En annan metod är att kamma bort älgflugorna, de kan nämligen flytta in i stora skaror.

– Det kan sitta långt över 25 000 älgflugor på en älg, säger Lena Huldén, docent vid avdelningen för forstvetenskaper på Helsingfors universitet, till Hufvudstabladet.

Experten om älgflugan: "De är så korkade"

Men det finns en god nyhet när det gäller älgflugor, i alla fall för oss människor. Att ta fel på människohuvud och en djurpäls innebär inget annat än en långsam död för parasiterna, som inte kan överleva på människoblod. 

I sinom tid kommer de därför falla till marken, men det kan i värsta fall dröja:

– Det är inte så trevligt att ha någon i hårbottnen som kittlar och vill smaka på ens blod. Men trots att älgflugor ogillar människoblod är de så korkade att de inte nöjer sig med ett försök. De rör sig lite grann och testar igen. Man drabbas inte av anemi – det är ingen ansenlig mängd blod – men de kan sitta kvar länge, säger Huldén till Hufvudstadsbladet.

Så skyddar du dig mot älgflugor

Det finns inget insektsmedel som skyddar mot älgflugor, men däremot knep för att hålla dem på avstånd:

  • Ha på dig ljusa kläder. Gissningsvis söker sig älgflugorna till mörkare underlag eftersom det liknar klövdjurens päls mer. Ljusare kläder gör det lättare för dem att pricka rätt värddjur.
  • Ha på dig åtsittande och heltäckande kläder.
  • Bär gärna mössa. En näthatt kan också vara bra – den hindrar nämligen älgflugan från att nå ditt hår eller nacke.
  • Kamma dig noga efter en skogstur. Gör även en inspektion av kroppen.

Källa: Leva & bo

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina skickar pandor till San Francisco

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

2 timmar sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.