Det är inte bara gymutrustningen på gymmet som är full av bakterier
Det är inte bara gymutrustningen på gymmet som är full av bakterier - Foto: Anders Wiklund/TT/Pexels

Okända platsen på gymmet kryllar av bakterier – så håller du dig undan

Ditt lokala gym är hem till en stor mängd bakterier som stormtrivs i den svettiga och varma miljön. Men det finns en annan mer okänd bakteriefälla i gemensamma lokaler – och ett enkelt knep som skyddar dig från dem.


Bakterier går att hitta på i stort sett alla platser vi vistas på – i kollektivtrafiken, på arbetsplatsen och i ditt egna hem, för att nämna några exempel. 

Även restauranger är grogrund för en stor mängd bakterier, där både toaletter, ketchupflaskor och isbehållare kan vara fulla av smuts. Men det finns en bakteriekälla som många besökare inte känner till.

Läs mer om dolda bakteriefällan på restauranger – som är smutsigare än toaletten.

Bakterier på gym - här är det smutsigast

Ett annat exempel på plats där smuts och bakterier frodas är på gymmen.

En amerikansk undersökning från 2019 som Washington Post tagit del av undersökte vilka träningsmaskiner och redskap som innehöll högst dos av bakterietypen "S. Aureus", som främst orsakar matförgiftning. Studien visade att utrustning och maskiner såsom löpband, viktplattor och medicinbollar var smutsigast – medan toaletthandtag var den minst bakteriella ytan av alla 288 som testades. 

Det här förklaras med att den allmänna gymutrustningen delas av många och i regel inte görs rent ordentligt mellan användningarna. Bakterier trivs dessutom väldigt bra på varma och fuktiga platser, vilket gymmet erbjuder.

Hudläkaren: "Fortsätter leva i den varma, fuktiga, mörka miljön"

Men det finns en doldis i sammanhanget. En mer oväntad bakteriefälla på gymmen är omklädningsrummen och de gemensamma duscharna. 

Enligt Emily McKenzie, hudläkare på University of Utah, kommer ofta svamp, vårtvirus och andra bakteriella infektioner från duschen, inte minst om den är gemensam. Du vet aldrig vad de andra personerna på gymmet tar med sig in i duschen i bakterieväg, och när de väl kommit dit trivs de väldigt bra, menar hon:

– Sen fortsätter organismerna att leva i den varma, fuktiga, mörka miljön. Sen plockar du upp dem när du duschar, säger McKenzie till Health University of Utah.

Så skyddar du dig mot bakterierna i gymduschen

Att skydda sig helt från bakterierna i gymduschen kan bli svårt, men ett enkelt knep för att undvika dem är att bära flip flops i omklädningsrummet. Då kommer inte dina fötter i direkt kontakt med golvet och potentiell bakteriebildning. Se till att göra rent dem regelbundet. 

Emily McKenzie uppmanar även den som nyttjar allmänna duschar att vara uppmärksam på sin egen fothälsa.

– Personer som har skärsår, blåsor eller andra sår på sina fötter löper större risk att dra på sig en infektion i duschen, säger hon till Health University of Utah.

Gym
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.