Undvik matkoma vid julbordet med några enkla knep.
Undvik matkoma vid julbordet med några enkla knep. - Foto: Johan Nilsson/TT

Experten: Slipp matkoma vid julbordet – så äter du på rätt sätt

Matkoma deluxe på julafton... Vi har alla varit där. Men i år kan bli året du slipper det – om du bara äter på rätt sätt.


Sill, prinskorv, skinka, ägg, lax, vörtbröd, korv, köttbullar. Det dignande julbordet gör det enkelt att plocka på sig för mycket. Sedan kommer tröttheten – och ett lite lätt illamående – som ett brev på posten. Men det går faktiskt att undvika.

Så undviker du matkoma

Enligt dietisten Sofia Antonsson handlar det både om vad man äter och hur. I Hälsoliv tipsar hon om att dricka ett glas ljummet vatten eller äta en morot en halvtimme innan måltiden, för att dämpa värsta hungern. 

Sedan gäller det att välja rätt mat också. 

Här är de vanligaste myterna om julbordet – som du hört flera gånger

Här är maten att satsa på: 

Lax

Sill

Ägg

Frukt

Grönsaker

Nötter

Undvik detta på julbordet

Vörtbröd

Prinskorv 

Köttbullar

Feta såser/röror

Godis

Alkohol

Torkad frukt

Så ska du lägga upp ätandet på julafton

Förutom maten, kan du även tänka på hur du lägger upp ditt ätande – och vad du gör efter måltiden.

– Mitt knep är, och det gäller framför allt vid bufféer, att välja ut det du verkligen vill ha, bara ta en tallrik och sedan vänta lite, typ tio minuter till en kvart. Fråga sedan dig själv: Är jag verkligen hungrig fortfarande? Ögonen kan ju säga en sak och magen något helt annat. Försöka stanna när du är lagom mätt, inte proppmätt, säger Sofia Antonsson i Hälsoliv och fortsätter: 

– Så när ni ätit det där julbordet, gå ut och promenera en halvtimme. Dra med hela släkten så det inte bara blir att man går direkt från matbordet till soffan och sedan fram och tillbaka däremellan hela julen. Det gör så otroligt mycket för välbefinnandet att man får gå ner maten. Då känner man sig inte lika däst, och så slipper man halsbrännan på natten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!