- Foto: University of California at Berkley/TT

Varför går skosnören upp? Nu har forskarna svaret

Svaret på en av livets kanske absolut största frågor, den om varför skosnörena går upp, har nu kommit.


Sen människan först började ha skor med snören har det funnits ett problem: skosnören går ibland upp. Nu har forskare kommit fram till vad det är som ligger bakom det uråldriga problemet.

Ett par olika krafter jobbar tillsammans som en osynlig hand. Först genom att lösa upp knuten för att slutgiltigen få den att lossna helt. Du kan se hur det går till mer ingående i klippet ovan.

För att ta reda på det här har forskarna använt en slowmotion-kamera. Med den kunde de visa hur krafterna samarbetar för att lösa upp knuten.

Christopher Daily-Diamond som lett forskningsarbetet på University of California i Berkley säger att det här är det första steget för att ta reda på varför vissa knutar är bättre än andra. Nått han menar inte har gjorts förut. Forskarna menar också att det här kan vara början till att förstå knutar i kroppen, som till exempel DNA, bättre. Det rapporterar Metro UK.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Går dina ska skosnören ofta upp?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.