Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 saker du inte visste om blodet du har i kroppen

- 13/10/2017, 22:50 -
Det finns ganska intressanta fakta om blod.
1 av 2

Det finns ganska intressanta fakta om blod.

Montage Google

Som att det finns guld i blod.
2 av 2

Som att det finns guld i blod.

TT

Fascinerande eller skräckinjagande? Oavsett om du hatar eller lockas av blod så har vi samlat sju coola fakta som du bara måste veta.

Det finns en hel del blod i kroppen. Men vad vet du egentligen om det? Vi listar 7 fakta du troligtvis inte visste om. 

Ditt blod innehåller guld

Din kropp innehåller guld men tyvärr inte nog för att du ska kunna bli rik... Ungefär 0,2 milligram flyter runt i ditt blod. Om du tömmer 40 000 människor på blod kan du iallafall få ihop till en förlovningsring. 

Kokosvsatten kan ersätta blod

Enligt denna studie så kan kokosvatten faktiskt vara ett alternativ till blodplasma i en nödsituation. Det är nog bäst att ta sig till sjukhuset om olyckan är framme, eftersom att de varken verkar vara en så långvarigt eller säkert alternativ. Men dricka det kan du fortsätta göra med gott samvete!

50 procent mer blod som gravid

Gravid? Då har du dubbelt så mycket blod i din kropp än vanligt. Under graviditeten ökar mängden blod i kroppen för att fostret ska få all den näring och syre som den behöver. Kroppen, vilken genialisk skapelse!

7 fakta om blod

Bildkälla: TT

Kor har 800 olika blodgrupper 

Människors blod uppdelas in i 346 olika blodgrupper. De viktigaste blodgruppssystemen är ABO och Rh. ABO-systemet delas in i A, B, AB och O. 346 stycken kan låta mycket men då ska vi inte jämföra oss med våra vänner ute på ängen... Kossorna har 800 olika blodgrupper, alltså dubbelt så många som oss människor. 

Svårt för brottslingar att komma undan. 

Tänk dig att en mördare gör en blodtransfusion i samband med ett mord. Kommer då DNA-testet ge korrekt information om gärningsmannen? Svaret är nej. När en rättstekniker gör ett DNA-test så använder man sig endast av DNA ifrån de vita blodkropparna. I en blodtransfusion så förvandlas de främmande vita blodkropparna till brottslingens egna på bara några timmar.

Blodfobi

Historiskt sätt så har människan kommit på olika smarta sätt för att handskas med jobbiga situationer. Om kroppen utsattes för hot, exempelvis ett lejon på savannen, så höjdes blodtrycket så att man skulle kunna kämpa sig genom faran. 

Men när människan skadades och blödde så sänktes blodtrycket för att hon skulle överleva. Har du blodfobi så kan det räcka med att bara höra ordet ''blod'' för att ditt blodtryck ska gå ner så att du svimmar. Detta är en nedärvd egenskap från människans historia.

Blått och dyrbart blod

Dolksvansens blod har en ovanligt fin blå färg. Detta blod har blivit läkemedelsbranschens guld, då det sägs kunna identifiera bakterier i medicin. 100 000 kronor per liter sägs det att man får betala. 

Se också reklamen som visar riktigt blod i mensreklam. ÄNTLIGEN

Läs också om de vanligaste anledningarna till att du kan blöda under sex

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.