Knäkirurgen Ian McDermott från London varnade tidigare i veckan för Uggs.
1 av 3
Tidigare i veckan varnade knäkirurgen Ian McDermott från London för Uggs. - Foto: TT
Ian McDermott menar att Uggs kan leda till dålig hållning, ont i knäna och ryggont.
2 av 3
Det för att skon kan leda till knäproblem, ryggont och dålig hållning. - Foto: TT
Nyheter24 pratade med Ulla Hellstrand Tang, legitimerad ortopedingenjör, fotexpert och medicine doktor, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, om Uggs.
3 av 3
Nyheter24 ringde upp Ulla Hellstrand Tang, legitimerad ortopedingenjör, fotexpert och medicine doktor, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. - Foto: TT

Hur farligt är det egentligen att ha på sig Uggs? Vi har svaret

Tidigare i veckan gick en knäkirurg ut och varnade för Uggs. Nyheter24 har pratat med Ulla Hellstrand Tang som är ortopedingenjör.


Tidigare i veckan har det skrivits om knäkirurgen Ian McDermott från London som gick ut och varnade för den populära stöveln Uggs. Det för att skon inte gav tillräckligt med stöd och att det skulle kunna leda till dålig hållning, ont i knäna och ryggont. 

– Fårskinnsstövlar och höga klackar kan se bra ut men fåfänga kan vara på bekostnad av din hälsa och potentiell göra fysisk skada på din kropp, sa han till The Sun.

Han menade att om man har mjuka skor så får underbenet arbeta hårdare och därför överansträngs för att du ska gå rakt. Och om man haft problem sedan tidigare så gör skorna det bara ännu värre. 

Nyheter24 ringde därför upp Ulla Hellstrand Tang som är legitimerad ortopedingenjör, fotexpert och medicine doktor, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att fråga henne om Uggs. 

Bild: TT

Hon menar att hon inte har stött på att någon patient fått sådana problem som Ian McDermott varnade för efter att ha använt Uggs. Hon påpekar också att han saknar hänvisning till forskning som visar att det medför en risk att använda Uggs. Men att det generellt är viktigt att använda skor som är funktionella.

Ulla Hellstrand Tang säger att för en sko ska vara funktionell så finns det fem punkter som är viktiga, vilket man får tänka på när man köper sina skor. 

– Generellt vill jag säga att en funktionell sko ger foten ett skydd för skador, fukt, kyla och värme. Den ger stöd till fotens strukturer och ger foten och tårna den plats som behövs för aktivt muskelarbete. Samt att den bibehåller eller förbättrar fotens funktion och ska väljas utifrån den aktivitet som du vill utföra vid tillfället, säger Hellstrand Tang till Nyheter24.

TV: Varför går skosnören upp? Nu har forskarna svaret

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft Uggs?
Tack för din röst!