Lördag 15 Maj
Stockholm

Har du huvudvärk? Det här kan du göra för att bli av med den

Professorn Mattias Linde är specialist huvudvärk.
Nyheter24 har pratat med professorn Mattias Linde om huvudvärk. Foto: TT

Att ha huvudvärk är riktigt drygt, det vet nog alla som har haft det. Nyheter24 pratade med huvudvärksspecialisten Mattias Linde om det är så att man kan veta vad det är för typ av huvudvärk baserat på var man har ont.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Alla har nog haft huvudvärk. Det är hemskt. 

Det finns över 200 olika typer av huvudvärk men de två mest dominerande typerna är migrän och spänningshuvudvärk. 

Nyheter24 ringde upp professorn Mattias Linde som är överläkare i neurologi och specialist på huvudvärk på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. 

– Var smärtan sitter någonstans säger väldigt lite om vad det är för typ av huvudvärk man har. Det är egentligen obetydligt när det gäller att skilja på olika typer att huvudvärk. Det har att göra med om att vi är dåliga på att lokalisera smärta i huvudet, berättar Linde för Nyheter24. 

"Väga in flera faktorer"

Om det gör ont runt ögonen så kan det komma från bakdelen av huvudet. Det enda när det kommer till att lokalisera typen är om det är ensidigt eller dubbelsidigt. Vilket visar att det inte är så enkelt att lokalisera typen och man måste väga in flera faktorer, som bland annat symptomen man har.

Bildkälla: TT

– Att vara bakfull och ha ont i huvudet eller att slå i huvudet är en så kallad sekundär huvudvärkstyp och vad man kan göra åt det är ganska givet, att undvika de utlösande faktorerna. 

Eftersom både migrän och spänningshuvudvärk är primära huvudvärkstyper skiljer de sig från andra. Typerna är egna sjukdomstillstånd men det gäller även där att försöka lista ut de utlösande faktorerna, även om det kan vara svårt – speciellt om man har ont varje dag. 

Att testa avslappningsträning som meditation och yoga är bra men konditionsträning kan också vara bra, vilket Lindes forskning har visat.  

– Men om man är väldigt hårt drabbad av migrän kanske man inte klarar det om man är sängliggande och då kommer förebyggande läkemedel in. 

– Det finns förhoppningar och rykten, som att äta speciella saker skulle hjälpa mot huvudvärk men det går inte. Regelbundenhet är bra, sömn, mat och att jämna ut kontrasterna mellan stress och avslappning. 

Bildkälla: TT

När ska man söka vård? 

Om man har en misstanke om att det är en underliggande orsak, om det känns som något dåligt är på gång eller om man har neurologiska symtom så är det självklart att man ska söka vård.

– Men om man har "vanlig huvudvärk" bör man söka vård om det är varannan dag under månaden eller om det börjar bli besvärande och obehagligt. Men det är individuellt och finns egentligen ingen tumregel, säger Linde och fortsätter:

– Det är viktigt att gå till rätt sorts läkare, vissa patienter har varit fram och tillbaka i runt 20 år utan att hitta rätt. Så be om en huvudvärksspecialist. Det finns även ett huvudvärksförbund med tips och info från läkare runt om i landet. 

TV: Kvinna hade vanlig huvudvärk – visade sig vara levande spindel i örat

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du ha huvudvärk?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela