En krigare med spjut och sköld samt en högerhand.
1 av 5
Mellan 70 och 90 procent av världens befolkning är högerhänta, enligt olika studier. - Foto: Pixabay
En högerhand.
2 av 5
Varför det är på det sättet verkar vara en av vetenskapens olösta gåtor. - Foto: Biswarup Ganguly via Wikimedia Commons
Matz Larsson, läkare och forskare vid Örebro universitet, vid ett skrivbord.
3 av 5
Men nu sticker Matz Larsson, läkare och forskare vid Örebro universitet, ut hakan och berättar om en teori som han tror på. - Foto: Örebro universitet
Matz Larsson visar med ett spjut att högerhänta vänder sin högra sida mot motståndaren i krig.
4 av 5
En krigare som var vänsterhänt löpte nämligen större risk att få sitt hjärta genomborrat av en fiendes spjut, och just det kan alltså vara orsaken till att de flesta är högerhänta idag, menar han. - Foto: Maria Bergman
En krigare med spjut och sköld.
5 av 5
"En skada på högra lungan kan ge allvarliga blödningar och infektioner, men ett stick i hjärtat eller i aorta är värre. Ett ökat skydd av hjärtat under strid kan ha gynnat högerhänta", skriver Matz Larsson. - Foto: Pixabay

Svensk forskare: Därför är nästan alla högerhänta idag

De flesta människor är högerhänta. Men varför är det så? Matz Larsson, läkare och forskare vid Örebro universitet, tror sig ha hittat svaret.


Mellan 70 och 90 procent av världens befolkning är högerhänta, enligt olika studier. Varför det är på det sättet verkar vara en av vetenskapens olösta gåtor.

Men nu sticker Matz Larsson, läkare och forskare vid Örebro universitet, ut hakan och berättar om en teori som han tror på. Han menar att svaret går att hitta i krigshistorien.

En krigare som var vänsterhänt löpte nämligen större risk att få sitt hjärta genomborrat av en fiendes spjut, och just det kan alltså vara orsaken till att de flesta är högerhänta idag, menar han.

"Hjärtat har alltid suttit där till vänster (som hos alla däggdjur). En skada på högra lungan kan ge allvarliga blödningar och infektioner, men ett stick i hjärtat eller i aorta är värre. Ett ökat skydd av hjärtat under strid kan ha gynnat högerhänta", skriver Matz Larsson i ett pressmeddelande.

Mattz Larsson. Bildkälla: Örebro universitet

Matz Larsson har nu publicerat sina tankar i en vetenskaplig artikel. Men själva teorin är långt ifrån ny, menar han samtidigt. Flera andra före honom har varit inne på samma spår.

Teorin om krigaren med en sköld har också fått mothugg, bland annat när man upptäckte bevis, som uråldriga flintflisor och verktyg, som pekade på att sköldarna var gjorda av – högerhänta.

Det skulle i så fall innebära att skölden uppfanns långt efter att de flesta blev just högerhänta.

Mattz Larsson undrar dock om detta inte är en överförenkling.

"Även utan sköld kan högerhandsgrepp ge ett visst skydd för hjärtat. Den hand som greppar kniven/svärdet påverkar indirekt hur mycket höger respektive vänster bröstkorgshalva blottas. Vid ett utfall med vänsterhanden vrids ju vänster bröstkorg, och därmed hjärtat närmare motståndaren", skriver han.

Matz Larsson visar att högerhänta vänder sin högra sida mot motståndaren i krig, vilket betyder att hjärtat och aortan får ett bättre skydd jämfört med om den vänstra sidan exponeras. Bildkälla: Maria Bergman

Mattz Larsson har också försökt ta reda på hur vanligt det är att hjärtat sitter mer till vänster hos människor. Eftersom han inte hittade någon information om ämnet i modern litteratur valde han att göra en egen studie på 37 slumpmässigt utvalda män som genomgått datortomografi av bröstet på Universitetssjukhuset i Örebro.

"Studien visade att i medeltal var 73 procent av hjärtat beläget i vänstra halvan av bröstkorgen. Utifrån volymberäkningen skulle risken för en hjärtskada vid spetsigt våld mot bröstkorgen vara tre gånger större för vänster jämfört med höger sida", skriver Mattz Larsson.

En krigare med spjut och sköld. Bildkälla: Pixabay

Han gjorde även ytterligare en studie där han kollade med ett gäng läkare vad de trodde att risken var att dö av ett stick mot den vänstra respektive högra bröstkorgen. 14 av 19 läkare ansåg att det var högre dödlighet på den vänstra kroppshalvan.

"Visst finns nackdelar med att vara vänsterhänt – saxar, dörrvred, skrivteknik och annat är utformat för högerhänta, men tidsperioden med sådant är så kort att det knappast påverkat evolutionen. Däremot kan en ganska liten fördel få stor inverkan på gener när det handlar om långa tidsperioder", skriver Mattz Larsson.

En högerhand. Bildkälla: Biswarup Ganguly via Wikimedia Commons

Se också klippet om varför många tjejer har en leverfläck på höger hand och vänster bröst:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad är du?
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.