Lördag 28 Maj
Stockholm

Därför känns det som att tiden går fortare när du blir äldre

Ett barn i en sandlåda till vänster, en klocka till höger.
Har du någonsin känt att tiden gick fortare som barn?. Foto: NTB Scanpix/TT

Brukar du någonsin tänka tillbaka på barndomen och slås av känslan att tiden gick så mycket långsammare då? Det är inte så konstigt med tanke på att fenomenet har en helt naturlig förklaring.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det här med att tiden gick fortare som barn är nog en tanke som slagit de flesta, men vad är egentligen förklaringen till fenomenet? Enligt psykologen Claudia Hammond är det ett av mänsklighetens stora mysterier – men tack vare forskningen börjar gåtan klarna upp sig.

Redan 2005 genomförde psykologerna Marc Wittmann och Sandra Lenhoff en studie på 499 personer, alla i åldrarna 14 till 94 år gamla. Deras studie kunde visa att för korta perioder – veckor, månader och dagar – var tidsuppfattningen i stort oförändrad.

Men när det kom till längre perioder såsom decennier kunde forskarna se skillnader; personer över 40 uppfattade nämligen i regel sina barndomsdagar som mycket långsammare – och att den började accelerera allt fortare under tonåren.

Så vad är egentligen förklaringen till detta? Enligt Scientific American avkodar vår hjärna enbart nya upplevelser in i minnet, och vårt återblickande omdöme av tiden baseras på hur många nya minnen vi skapar över en bestämd period. Med andra ord kan vi till exempel minnas semestrar som mycket längre än en vanlig arbetsvecka då semestrar ofta är fullpackade av nya erfarenheter.

Detta fenomen har Claudia Hammond döpt till "the holiday paradox", eller semesterparadoxen, och är enligt Scientific American den närmsta förklaringen till fenomenet "varför kändes tiden långsammare som barn?" – just eftersom barndomen var fullpackad med nya erfarenheter dagligen.

TV: Sugen på lite barndomsnostalgi? Här klassiska ljud från barndomen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kändes tiden långsammare när du var barn?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela