En man och en kvinna som nyser.
1 av 3
Man och kvinna nyser - Foto: TT Nyhetsbyrån
En man som nyser.
2 av 3
Man nyser - Foto: TT Nyhetsbyrån
En kvinna som nyser.
3 av 3
Kvinna nyser - Foto: TT Nyhetsbyrån

Kväv aldrig en nysning – det kan vara riktigt farligt

Syftet med att nysa är att blåsa luftvägarna rena från sådant som irriterar slemhinnorna. Detta sker ofta med en oerhört stark kraft. Trots det finns det människor som försöker kväva sina nysning. Så här farligt kan det vara att hålla den inne.


Brukar du hålla inne dina nysningar? Det kanske du ska sluta med nu. I alla fall om du får höra vad som hände en 34-årig man i Leicester, England.

Efter att mannen stoppade en nysning fick han en svullen hals och oerhört ont – och tvingades åka in till akuten, rapporterar TT-AFP enligt Norrländska Socialdemokraten.

"Patienten beskrev hur det smällde i halsen när han försökte hålla tillbaka en nysning genom att hålla för näsan och hålla munnen stängd", enligt en läkare som uttalar sig i en artikel som publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ (British Medical Journal).

Mannen på bilden är från ett annat tillfälle. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Läkarna konstaterade att mannen hade fått en bristning i halsen när han stoppade nysningen. Skadorna gjorde att han varken kunde svälja eller prata och tvingades därför sondmatas på sjukhus i en vecka.

Enligt den vetenskapliga artikeln kan det få konsekvenser om man håller inne med en nysning. Till exempel kan luft komma in mellan lungorna, även om det är i sällsynta fall. Även trumhinnan i örat kan spräckas.

Men det kan också leda till att blodkärl i hjärnan spricker, rapporterar TT-AFP enligt NSD.

Syftet med en nysning är att blåsa luftvägarna rena från bland annat damm, pollen, kemikalier och annat som irriterar slemhinnorna, enligt Illustrerad Vetenskap.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Se också klippet med bebisen som dog av farliga hostan – och mamman som vill varna andra:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du hålla inne dina nysningar?
Tack för din röst!