Att röka "bara" en cigarett om dagen är farligare än du tror

- 25/01/2018, 22:04 -

Ny forskning visar att "sällskapsrökning" – alltså att bara röka typ en cigarett om dagen – är farligare än vad man tidigare trott. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar med nästan 50 procent i jämförelse med icke-rökare.

Att röka en cigarett då och då är väl inte så farligt, eller? Nja. Sanningen är faktiskt den att det kan vara farligare än vad forskare tidigare trott.

Kvinna som röker framför tåg
En eftermiddagscigg om dagen kan vara farligare än du tror. Bild: TT

Att röka en cigarett om dagen ökar risken för både hjärtsjukdom och stroke avsevärt. Det visar ny forskning som presenterats av University College London.

Om vi bryter ner det i siffror så är det naturligtvis bättre att bara röka en cigarett om dagen i jämförelse med ett helt paket à 20 cigaretter. Det minskar faktiskt risken för hjärt- och kärlsjukdomar med så mycket som 50 procent.

Men om vi jämför att röka en cigarett om dagen med att inte röka alls så är risken för "sällskapsrökarna" 48 procent högre att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar samt 25 procent högre för stroke.

Det är faktiskt också farligare för kvinnor att vara "feströkare" – risken för hjärt- och kärlsjukdom ligger på 57 procent högre än för icke-rökare. Risken för stroke är 31 procent högre. 

– Den här forskningen påvisar allvarliga följder för rökare som tror att lite rökning innebär liten till ingen skada alls, säger Allan Hackshaw, professor vid University College London, till Mirror.

Person som fimpar cigarett i askkopp
Dags att fimpa, eller? Bild: TT

Med andra ord så är det nödvändigtvis inte bättre att bara skära ner. Forskningen uppmanar hellre rökare att sluta helt. 

Däremot så är det naturligtvis mycket bättre att skära ner än att röka ett helt paket per dag. Behöver du hjälp att sluta röka? Börja då med att läsa den här krönikan av före detta rökaren och Nyheter24-reportern Saara.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Röker du en cigarett om dagen?