Många tar bort livmodern till följd av sjukdom
Cancer, myom och endometrios är några av anledningarna att ta bort livmodern. - Foto: Shutterstock (Montage)

4 skäl till att du kan behöva göra en hysterektomi

Behöver du göra en hysterektomi, eller funderar du av någon annan anledning på att ta bort livmodern? Läs om de olika sätten det finns att göra en hysterektomi på, och en hel del annat du bör känna till.


Det finns flera anledningar till att du kan behöva, vilja, eller göra en så kallad hysterektomi. Så kallas operationen som utförs för att ta bort livmodern.

Livmodercancer, endometrios, cellförändringar och myom (muskelknutor) är några av orsaken till att en tar bort livmodern. Det kan också bero på rikliga blödningar.

Här är allt du behöver veta om operationen.

Mediciner och hälsotillstånd som sätter stopp

Det finns vissa mediciner som inte är lämpliga innan operationen, och därför bör du berätta för din läkare om dessa. Om du tar blodförtunnande läkemedel som Trombyl och Waran måste du göra ett uppehåll. 

Även mediciner som Albyl, Ipren, Brufen, Ibumetin, Diklofenak, Voltaren och Treo ska undvikas tre dagar före operation. 

Det är dessutom inte bra att vara sjuk under operationen. Om du har hosta eller feber kan den skjutas upp.

Dags att fimpa

Bild: Shutterstock

Om du är rökare kan det vara en god idé att sluta nu. För den som inte röker läker nämligen såren snabbare. Dessutom blir blodcirkulationen och konditionen bättre vilket underlättar för din återhämtning – som kommer gå fortare.

Om du inte kan sluta röka helt bör du åtminstone avstå att röka före operation och några veckor efter. 

Så går det till

Operationen tar mellan en och två timmar och kan utföras på tre olika sätt. Metod beror på livmoderns storlek och huruvida en fött barn eller inte.

  • Med hjälp av titthålskirurgi i magen, en så kallad laporaskopi. Under tiden blir man sövd och i samband med att sömnmedlet intas (med hjälp av spruta) ges även medicin mot illamående. När man vaknar upp kan man nämligen må väldigt illa. Man får dock inte förebyggande smärtstillande, utan efteråt om man har ont.
  • Ett snitt i bukväggen, genom nedre delen av magen. Då blir man både nedsövd och bedövad med ryggbedövning.
  • Genom vaginan, så kallad vaginal hysterektomi. Här får du också bedövning i ryggmärgen men inte sövd. Däremot får du lugnande medel.

Bild: Shutterstock

Det här bör du också veta

  • Om du tar bort livmodern till följd av livmodercancer kommer läkarna troligtvis även operera bort äggledarna och äggstockarna. 
  • Efter operationen måste du vara sjukskriven ett tag, men hur länge är från fall till fall. Vanligtvis kan det ta 1-5 veckor.
  • Det är normalt att känna sig trött efter operationen men man ska se till att både vila och att röra på sig. 
  • Det är inte ovanligt att blöda efter operationen, och det kan vara upp till sex veckor. Under den tiden ska du inte bada, använda tampong eller ha vaginala samlag. Duscha går givetvis bra.

Efter operationen kan komplikationer uppstå. Det är vanligt att ha feber de första dagarna, men det ska gå över snabbt. Om det inte gör det kan det vara tecken på en infektion, som urinvägsinfektion.

Om du har hög feber (över 39 grader) och i mer än tre dagar ska du söka vård. Även om du har ont i magen som blir värre eller blöder igenom tjocka bindor på mindre än två timmar ska du söka vård.

Efter operationen får man inte mens och man kan heller inte bli gravid.

Källa: 1177 Vårdguiden.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du tagit bort din livmoder?
Tack för din röst!