Mens är en del av puberteten
Många får mens i 12-14 årsåldern. - Foto: Montage Shutterstock

När får man mens för första gången?

Är du tonåring och funderar på när du får mens? Eller hur det fungerar? Nyheter24 ger dig svaren du vill ha.


När puberteten slår till sker en massa förändringar i vår kropp. Bröst och hår växer, könshormoner flödar och rösten förändras. 

Något annat som händer är att flickor, eller rättare sagt personer med livmoder, får mens.

Bild: Shutterstock

Varje månad mognar en äggcell i äggstockarna till ett ägg, en process som tar ungefär två veckor. Det är nu livmodern gör sig redo att ta emot ett befruktat ägg. Då blir livmoderns slemhinna större och blodfylld. 

Ett mognat ägg lossnar till slut från äggstocken och fångas upp av äggledaren. Om det då inte blir befruktat, kommer livmodern släppa ifrån sig slemhinnan med blodet den samlat på sig. Det håller på i ungefär tre-sex dagar en gång i månaden – och är det vi kallar mens.  

När detta händer för allra första gången kan variera, men de flesta brukar få mens för första gången i 12-14 årsåldern. Men det går att få så tidigt som från 9 årsåldern, och man kan vara äldre än 14 år.

När du har mens kan du få ont i huvudet, låren, ryggen och nedre delen av magen. Det är helt ofarligt, men kan givetvis vara jobbigt. Du kan också bli trött och känna dig orkeslös, vilket kan bero på att blodvärdet har blivit lågt.

För att hindra att du får blodfläckar i dina underkläder kan du använda mensskydd som binda, tampong eller menskopp.

Bild: Shutterstock

En del kan längta att få mens, men för vissa kan det vara riktigt jobbigt. Ett av skälen kan vara att du känner att din kropp inte stämmer överens med det kön du vet att du är, och att få mens kan förstärka den känslan. 

När du börjar få din mens innebär det att du är könsmogen. Det innebär att du kan bli gravid om du har sex. Om du vill ha sex är det viktigt att tänka på att använda kondom, som både skyddar mot graviditet och könssjukdomar.

Källa: UMO

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fått din mens?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Efter fakturafusk – chef får gå

Sedlar och vapen runt död man – Israel anklagas

Israeliska agenter låg antagligen bakom ett spektakulärt mord på en libanesisk man med kopplingar till Hizbollah, hävdar landets inrikesminister. Tusentals dollar låg utspridda kring den döda kroppen, som hade "ett stort antal skottskador".

Folklistan kuppar in sig i kommun

Jan Emanuels och Sara Skyttedals nya parti Folklistan tar sig in i kommunfullmäktige i Åtvidaberg, rapporterar Corren.

Tågbolag pausar all trafik i Sverige

Flixtrain pausar all tågtrafik i Sverige. Anledningen är ökad efterfrågan i Tyskland, uppger bolaget på sin sajt.

För första gången på flera år: Svenska onlineköp ökar

Det har varit en tuff period för svenska konsumenter. Men nu ökar köpviljan för första gången sedan 2021. I alla fall på nätet, där branschorganisationen Svensk Handel visar på stigande försäljningssiffror online.

Sverige skickar ny styrka till Röda havet

Försvarsmakten skickar en styrka på upp till 25 personer till Röda havet, efter ett regeringsbeslut i dag. Insatsen som sådan är naturligtvis inte riskfri, säger försvarsminister Pål Jonson (M).