Onsdag 19 Maj
Stockholm

Forskare: Det finns inget samband mellan vaccin och autism

En ny studie slår en gång för alla hål på myten att vaccin skulle kunna leda till autism. Studien är den mest omfattande någonsin om sambandet mellan vaccin och autism.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidigare har falska rykten och felinformation skapat ogrundad rädsla. En moralpanik utbröt på 90–talet som skapade rädslan att autism kunde kopplas till barn som blev vaccinerade med MPR–vaccin.

MPR–vaccin är vaccin mot mässlingen, röda hund och påssjuka.

Tidigare i år publicerades den mest omfattande studien någonsin om sambandet mellan vaccin och autism. Studien visade att det inte finns något samband mellan MPR–vaccin och autism.

”Autism förekom lika frekvent bland de barn som hade MPR-vaccinerats och de totalt 31 619 barn som inte vaccinerades. Därför måste vi dra slutsatsen att MPR-vaccin inte leder till ökad risk att utveckla autism”, säger seniorforskare Anders Hviid från SSI som tillsammans med professor Mads Melbye utförde studien.

EN LÖGN FÖDS

Lögnen om sambandet föds 1998. En forskargrupp menar att det finns bevis för sambandet efter att ha studerat resultatet. Rapporten publiceras i den erkända medicinska tidskriften The Lancet.

Fyra år efter att studien publicerats så slår läkare larm om att föräldrar vägrar låta sina barn vaccineras. Bland annat stod många kända personer bakom forskningsrapporten, bland annat Donald Trump, Jim Carrey och Charlie Sheen. 

SANNINGEN KOMMER FRAM

2010 så kommer det fram att en av författarna till forskningsrapporten haft som avsikt att stämma tillverkarna för MPR–vaccinet.En av författarna hade därför ett syfte att skapa lögnen.

MYTEN KROSSAS EN GÅNG FÖR ALLA 

2019 så publicerar den Danska Satens Serum Institut en massiv studie om sambandet mellan MPR–vaccin och autism. För andra gången står slutsatsen klar: det finns inget samband.

SÅ GJORDES NYA STUDIEN 

Studien grundas på resultat på 657 461 barn som har följts under 13 år. Under studiens gång så diagnosticerades runt 6 000 barn med autism. Diagnoserna var jämnt fördelade mellan barn som hade fått MPR–vaccin och barn som inte hade fått vaccin.

Visste du att det var en myt?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela