Söndag 14 Aug
Stockholm

Nasa: Asteroid passerar oss i helgen – hade kunnat förstöra hel stad

NASA varnar för inkommande asteroid. (Shutterstock)
NASA varnar för inkommande asteroid. (Shutterstock). Foto:

Nasa har upptäckt en enorm asteroid som rör sig mot jorden. I helgen korsas vägarna och en kollision skulle innebära stora konsekvenser.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var Nasa:s Center for Near-Earth Object Studies (CNEOS) som upptäckte asteroiden. Det var även CNEOS som gav den det snärtiga namnet 2017 AE5.

Asteroiden mäter hela 689 fot, vilket är drygt 210 meter. 2017 AE5 klassas officiellt som en Apollo-asteroid, och dessa har en väldigt vid omloppsbana runt andra planeter som Merkurius, Venus och Mars.

2017 AE5 räknas kategoriseras som en av de allra farligaste asteroiderna. (John Raoux/TT)

När jorden snurrar runt solen händer det att planeten korsar väg med asteroiderna. När 2017 AE5 närmar sig solen, närmar den sig också jorden.

Asteroider med omloppsbana som korsar väg med jorden ses som de allra farligaste. Eftersom de korsar jordens väg direkt är de i konstant fara att kollidera med planeten.

ASTEROIDEN KAN FÖRGÖRA HEL STAD

Med asteroidens fart och storlek i åtanke är den kapabel att orsaka stor skada om den slår ner i en bebodd stad. 2017 AE5 skulle enligt CNEOS beräkningar kunna skapa en över tre kilometer bred krater.

Träffar den jorden skulle smällen förbränna allting i nedslagets närhet. Explosionen skulle vara kraftfull nog att förstöra en hel storstad.

Asteroiden kommer korsa väg med jorden i helgen, men CNEOS räknar med att den kommer missa oss med fem miljoner kilometer. Nästa besök blir den 25 juli senare i år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.