Så minskar du stress i vardagen som högkänslig person
Så minskar du stress i vardagen som högkänslig person. - Foto: Shutterstock.com

Högkänslig person (HSP)? Så minskar du stressen i vardagen

Att vara en HSP-person (Highly sensitive person), kan vara väldigt ansträngande. Som tur är finns det några bra knep för att skapa harmoni i vardagen och minska stressen.


Att vara högkänslig, eller HSP (highly sensitive person) som det ofta kallas, är ett personlighetsdrag som många i samhället har. 

Som HSP-person är man även extra mottaglig för sin emotionella och fysiska miljö. Vilket gör att man lägger märke till mer än andra och bearbetar allt som sker på en djupare nivå. 

Detta är något som kräver tid och energi att bryta ner – därför kan man ibland känna sig stressad eller slut.

En HSP-person kan lätt bli stressad eller tömd på energi under vardagen. Bildkälla: Shutterstock.com

Men det finns som tur är knep för att hitta balansen och harmonin i vardagen – och samtidigt minska stressen man utsätt för. Här hittar du alla knepen som hjälper dig få ditt liv i balans!

Övningar för att skapa harmoni och balans

Här följer två enkla verktyg som kan hjälpa dig att behålla harmoni och balans i vardagen. 

Boka in tid för dig själv

Eftersom att personer som har HSP konstant påverkas av intryck och känslor under dagarna är det väldigt lätt att känna sig överväldigad. 

Det kan vara allt ifrån intryck på jobbet, på bussen, på mataffären eller hemma där det ska lagas middag till familjen. Då kan det lätt bli att man känner att man lever i kaos.

Viktigt då är du börjar ta dig själv lite egentid. Tänk på det här:

  • Strukturera upp tiden i din almanacka!
  • Skapa tid för dig, oavsett vad du gör på din egentid.
  • Det är ok (och bra) att säga nej!
Mindfulness är en bra övning. Bildkälla: Shutterstock.com

Mindfulness

Vill du hitta fokus och landa en stund? Då är mindfulness perfekt. Att utöva mindfulness är väldigt bra för att minska stress och oro i vardagen.

I kursen "Lär dig skapa harmoni i ditt liv som högkänslig!" av författaren Helena Magdalena Ivekrans-Nätt, som specialiserat sig på att förstå högkänslighet, får du lära dig mer om mindfulness och hur du som högkänslig finner harmoni i vad som kan vara kaos. Köp kursen här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så lyckas du komma igång med träningen - 4 knep att ha med sig

21 Sep 2020, 16:40

Ett hälsosamt liv: Därför är träning ångestdämpande

21 Sep 2020, 13:22
Att komma igång med träningen kan kännas som en riktig ångestpuck för många. Här ger vi dig en kort guide som förklarar hur träning faktiskt kan vara nyckeln till ett lyckligare liv!

Orgasmskola med Linn Heed: Lär dig maxa din orgasm

9 Jul 2020, 14:37
Hur får man ut det mesta av din orgasm? Det vet Linn Heed, känd sexolog och psykolog. Nyheter24 har snackat med henne och får tips om en onlinekurs.

Nyheter24 lanserar onlinekurser: Våra 3 favoriter

8 Jul 2020, 13:50
Det är kul att lära sig nya saker eller att utvecklas inom sådant man tycker är intressant. Nyheter24 har äntligen lanserat en serie onlinekurser!

Har du svårt att varva ner? Så här gör du för att hitta lugnet

26 Apr 2020, 12:26
Försöker du slappna av om kvällarna men tankarna bara fortsätter att snurra? Nu kan du som högkänslig lära dig skapa harmoni i livet med den här onlinekursen!

Svårt att prata sex med partnern? Här är tipsen du behöver

11 Apr 2020, 17:11
Har du och din partner svårt att prata om sex? Sexologen Linn Heed har de handfasta tipsen till dig för att ta det svåra snacket.