Minska stress och ångest med träning: Så funkar det!
Minska stress och ångest med träning: Så funkar det! - Foto: Foto: Jacob Lund/Shutterstock.com

Ett hälsosamt liv: Därför är träning ångestdämpande

Att komma igång med träningen kan kännas som en riktig ångestpuck för många. Här ger vi dig en kort guide som förklarar hur träning faktiskt kan vara nyckeln till ett lyckligare liv!


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det är svårt att komma igång med träningen. Ursäkten lyder ofta "Jag har inte tid" och "Blir stressad bara av att tänka på det". Det finns ett moment 22 i dessa ursäkter eftersom att träningen faktiskt kan vara det som hjälper till att minska din stress och minska din ångest. Så hur gör man då för att komma igång? Vi berättar här om vägen till ett hälsosamt liv!

Så påverkas kroppen av stress och ångest 

När du utsätts för akut stress eller upplever stark ångest spänner sig alla muskler i kroppen och blodet rusar. Detta är en av kroppens försvarsmekanismer. Din smarta kropp slår på sina överlevnadsinstinkter och börjar utsöndra stresshormonen kortisol och adrenalin som gör dig stark. Din kropp förbereder sig alltså automatiskt på att fly eller fäkta. Coolt va? 

Tyvärr kan inte kroppen slappna av förrän den gjort det den var menad att göra i en stressig situation, det vill säga springa därifrån eller slåss. Långvarig spänning och för mycket stresshormon kan vara otroligt skadligt. Det kan till och med orsaka hjärnskador. Du behöver därför en outlet för att släppa ut all denna stress. 

Träning är naturligt ångestdämpande

Träning är också en form av stress för kroppen. Både kortisol och adrenalin utsöndras. Däremot finns ett inbyggt slappna-av-system som aktiveras efter träning. Då minskar stresshormonerna. Därför är träningen det perfekta sättet att minska både stress och ångest. Regelbunden motion gör också att din kropp klarar mycket mer stress innan försvarssystemet går igång. 

Andra fördelar med träning

Det finns otroligt många fördelar med träning som kan vara bra att intala sig själv för att hålla motivationen uppe.

1. Sömnen: Regelbunden träning har positiva effekter på sömnen. Sömnen hjälper oss att återhämta kroppen från stress. Bättre sömn leder till mer energi och mer energi i sin tur leder till mer frigjord tid.

2. Endorfiner: Med träning utsöndras endorfiner i hjärnan som gör oss lyckligare och på bättre humör.

3. Minnet: Träningen har massor av positiva effekter på hjärnan då det ökar syresättningen. Du kan förbättra din minneskapacitet och din koncentrationsförmåga.

Missa inte vår kurs:

Missa inte vår onlinekurs Kom igång med träningen hemma på 4 veckor som leds av TV-profilen Annika Sjöö. Annika är känd från bl.a. Let's Dance och Du är vad du äter. Med sin långa erfarenhet i träningsbranschen ger hon dig upplägg och övningar för att komma igång med träningen – på ett hållbart och roligt sätt!

Är du sugen på att testa kursen? Här kan du boka den för endast 495 kronor.

Använder du rabattkoden N24-15 så får du just nu dessutom 15 procent rabatt.

/