Magnus Hedberg är programledare i Lyxfällan.
Magnus Hedberg är programledare i Lyxfällan. - Foto: Nyheter24 och Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-Magnus varning – lätta sparknepet många glömmer: “Tiotusentals kronor”

För många svenskar ekar plånböckerna tomma efter flera månader med skyhöga utgifter. För Nyheter24 berättar Lyxfällan-experten Magnus Hedberg om vad många glömmer när det kommer till sin privatekonomi. Och det visar sig att misstagen kan stå dig dyrt.


Det senaste året har för många varit ett av de tuffaste privatekonomiska åren på länge. Den höga inflationen gör att pengarna räcker till allt mindre, samtidigt som räntor på lån, priset på mat, och elräkningarna har stigit rejält. 

Magnus Hedberg är programledare för Lyxfällan

Och någon som har stor erfarenhet av ekonomisk knipa är Lyxfällan-experten Magnus Hedberg. Han har varit programledare för TV3:s långkörare i ett flertal år, och har hjälpt otaliga deltagare att reda ut skuldberg och höga staplar med räkningar. 

Här kan du läsa om mer om Lyxfällan-Magnus superenkla spartips

Magnus Hedberg hjälper deltagarna i Lyxfällan att sätta upp en budget. Foto: TV3/Lyxfällan

Magnus Hedberg om vanliga ekonomiska missen: "Många pröjsar i onödan"

Nyheter24 frågade därför Magnus Hedberg om vad många glömmer när det kommer till ekonomi, och det visar sig att ett flertal vanliga fällor kan stå dig dyrt. 

– Det kan vara smågrejer som vi ofta ser i Lyxfällan, men som förvånansvärt många sitter och pröjsar i onödan. Det är till exempel är fakturaavgifter. Det kan vara 49 spänn per faktura, och det är ren skräpavgift samt ren vinst för de här bolagen, säger Lyxfällan-experten och fortsätter: 

– Många av deltagarna som vi hjälper har inte ens noterat, upptäckt eller ens vet om det här. Då kan man ha betalat 600 per år bara för att få hem en papperslapp hem i brevlådan. 

Har man flera olika utgifter på faktura så kan man med andra ord plötsligt ha betalat flera tusenlappar i fakturaavgift, helt i onödan. 

"Många av deltagarna som vi hjälper har inte ens noterat det här", säger Magnus Hedberg. Foto: TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-experten om dyra misstaget: "Kan vara många tusenlappar"

Enligt Magnus Hedberg finns det ännu en aspekt som många missar, alternativt skjuter upp, som kan påverka ekonomin rejält. 

– De som äger boende, lägenhet eller hus, glömmer att förhandla sin boränta till exempel, vilket kan påverka den egna plånboken extremt mycket. Det kan vara många tusenlappar, och har du ett större lån kan det vara flera tusenlappar i månaden till och med, på en förhandling som är ett telefonsamtal eller ett möte bort. 

Magnus Hedberg har varit programledare för Lyxfällan i många år. Foto: TV3/Lyxfällan

Magnus Hedbergs varning: "Plötsligt har du bjudit banken på tiotusentals kronor"

Enligt Magnus Hedberg kan man gå miste om stora summor pengar genom att inte förhandla sin boränta. 

– En del glömmer inte, utan har som ambition att: “Jag ska börja spara, ska förhandla min boränta, jag ska kolla över mina försäkringar”. Men hur kul är det på en skala?, säger Magnus Hedberg till Nyheter24 och fortsätter:

– Plötsligt har det gått tre år, och så är man fortfarande kvar i: “Jag borde kolla mina försäkringar lite, jag borde förhandla mitt bolån”. Och så har du plötsligt bjudit banken på tiotusentals kronor helt i onödan. Så det är något som en del glömmer bort helt och hållet, och andra kanske inte glömmer bort men inte gör något åt, men som däremot äter upp väldigt mycket av pengarna. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!