Under 2023 väntas många bolåneräntor övergå från bunden till rörlig. Det finns några saker du bör känna till om du är en av dem som påverkas.
Under 2023 väntas många bolåneräntor övergå från bunden till rörlig. Det finns några saker du bör känna till om du är en av dem som påverkas. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Jessica Gow/TT & Janerik Henriksson/TT

Löper din bundna bolåneränta ut? Här är 4 tips för att lindra den ekonomiska smällen

Oroliga tider där höga räntor och dyrare omkostnader blivit en del av vardagen gör många nervösa inför att bolåneräntor börjar övergå från bundna till rörliga. Men det finns tips du bör känna till för att hantera en ekonomisk smäll.


Under den andra delen av kalenderåret 2023 väntas mängder med bolån övergå från bunden till en rörlig ränta. Detta är nog något som många skruvar på sig inför och känner en oro kring då räntehöjningarna kan komma att slå hårt mot mångas privatekonomi

Då nås toppen: "Åtminstone en räntehöjning till"

Nyheter24 har talat med Nordnets sparekonom Frida Bratt, som berättar att 72 procent av svenskarnas bolån löper ut under 2023. 

– Det är viktigt att vara beredd på att vi har en helt annan nivå för den rörliga räntan nu, än när man kanske band lånet. Därför gäller det att vara förberedd och i god tid diskutera igenom hur man vill göra med lånet framöver. Vill man binda om igen? 

Hon förtydligar att om man väljer att binda sitt lån framöver så kommer räntan förmodligen ligga på motsvarande nivå som den rörliga lär nå till inom en snar framtid.

– Bindningstider på ett år ligger nu på omkring fem procent. Dit kommer även de rörliga räntorna nå, eftersom Riksbanken väntas fortsätta med åtminstone en räntehöjning till. Dock är det bra att ha i åtanke att räntetoppen trots allt bör vara nära och komma någon gång i höst.

Tipsen du bör känna till – om räntan blir obunden

Frida Bratt slår däremot fast att det finns åtgärder du bör känna till för att hantera övergången och den eventuella räntesmocka som kan slå mot din ekonomi. 

– Gör det bästa av situationen, vilket jag tycker innebär att du ska försöka förhandla dig till bästa möjliga ränta. Konkurrensen mellan bolånemarknadens aktörer har ökat, särskilt storbankerna är mer måna om att behålla dig som kund, och det kan du nyttja.

Bratt lyfter fram fyra åtgärder du med fördel kan vidta:

  • Se över andra utgifter så som prenumerationer och abonnemang
  • Jämför räntor mellan bankerna
  • Agera och "jobba lite" för att få bra villkor – det kan vara värt tusenlappar i slutändan
  • Var beredd att byta bank om du inte får konkurrenskraftiga villkor

Då kan räntan sjunka igen

Sparekonomen Frida Bratt förklarar att man inte bör gå och hoppas på de räntenivåer vi tidigare hade, då gör man sig bara en otjänst då de nivåerna inte kommer tillbaka på ett bra tag.

– Riksbankens egen prognos talar om en räntesänkning först 2026. Med det sagt kan prognoser ändras. Om Sverige går in i en djupare konjunktur med högre arbetslöshet än man trott skulle Riksbanken kunna tvingas sänka räntan tidigare, vilket också skulle innebära lägre bolåneräntor, förklarar hon och tillägger:

– Det bästa är att förbereda sig på att räntorna kommer att stabiliseras kring de här nivåerna eller något högre under en längre tid.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!