Magnus Hedberg har under många år varit expert i Lyxfällan.
Magnus Hedberg har under många år varit expert i Lyxfällan. - Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Vanligaste misstaget som deltagarna gör i Lyxfällan: "Blir mycket värre"

Magnus Hedberg har varit programledare för Lyxfällan i ett flertal år, och för Nyheter24 berättar han om en viss röd tråd som han har noterat bland många av deltagarna.
– Sen är karusellen igång, och plötsligt så växer det över huvudet på en, säger Lyxfällan-experten.


Det var år 2006 som den första säsongen av TV3:s långkörare Lyxfällan hade premiär, och vi har sedan dess fått följa ett stort antal deltagare som tampats med skuldberg och ekonomiska problem. Det populära programmet har haft ett flertal experter, och de senaste åren är det ekonomerna Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk som har axlat dessa roller. 

Magnus Hedberg om Lyxfällan: "Man kan snappa upp en del tips"

Lyxfällan har sänts i över 30 säsonger, och fortsätter att locka stor tv-publik. Programledaren Magnus Hedberg har tidigare avslöjat för Nyheter24 vad som händer bakom kulisserna i Lyxfällan, och om det historiska fallet i kommande Lyxfällan-säsongen

Magnus Hedberg har även berättat att det finns vissa lärdomar som han tror att tittarna ofta drar från Lyxfällan. 

– Jag tror att många känner själva att de borde ha mer koll, att de kanske inte har järnkoll på pengar och ekonomi. Och så tittar man på Lyxfällan och inser att man kanske har bättre koll än vad man tror. “Jag har betalat min räkning och inte tagit konsumtionslån”, och så klappar man sig på axeln och mår lite bra, säger Magnus Hedberg och fortsätter: 

– Jag har hört att många säger att det är en av anledningarna som gör att de ser på programmet. Plus att man kan snappa upp en del tips, tricks och idéer på vägen. 

Så räddar du ekonomin efter semstern – fällan kan stå dig dyrt: "Bränt pengar"

Skillnaden i Lyxfällan: "Inkomsterna är bättre"

I och med att Lyxfällan har sänts i så pass många så förklarar Magnus Hedberg att han har kunnat följa utvecklingen bland deltagarnas problem i decennier. 

– Dels är inkomsterna mycket bättre nu. Penningvärdet har ju såklart förändrats, men de vi hjälper i dag har överlag väldigt bra inkomster i förhållande till snittinkomsten än vad det var för tio, tolv år sen. Så det har faktiskt förändrats. 

Inkomsterna bland deltagarna är bättre än för några år sedan, förklarar Hedberg. Foto: TV3/Lyxfällan

Vissa aspekter har med andra ord förändrats under åren som Lyxfällan har funnits. Men Magnus Hedberg har även noterat en röd tråd bland deltagarna. 

– Det gemensamma misstaget som man gör är att när det väl börjar gå snett, man känner att det inte funkar och man inte kan betala sina räkningar, så börjar man blunda för problemet och låtsas som att det inte finns. Och det är ju en klassiker för att det ska eskalera och bli mycket värre, berättar Magnus Hedberg och fortsätter: 

– Så istället för att ringa de här bolagen som vill ha betalt för räkningarna så tänker man: “Äh, det löser sig”. Eller så tar man ett lån och tänker att nu har jag löst det för den här månaden. Så kopplar man bort det en månad, och sen kommer nästa månad med ännu större räkningar som man ännu mindre kan betala. Och så kanske man “löser” det en gång till och sen är karusellen igång. Och plötsligt så växer det över huvudet på en. 

Lyxfällan-Magnus varning – dyra misstagen du måste undvika: "Flera tusen i onödan"

"Många vänner och bekanta stryker medhårs"

Ett gemensamt misstag som Magnus Hedberg ser bland deltagarna är alltså att många låtsas som att problemen inte minns. Men det finns ytterligare en röd tråd som programledaren har noterat. 

– Många vänner och bekanta kanske stryker medhårs och säger att: “Det kommer att lösa sig. Alla har det tufft ibland. Det ordnar sig”. Någonstans så vill man ju tro på det man hör, och tror då på att det kommer ordna sig bara man sitter stilla och väntar. 

/
Senaste nytt

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.

Här är maten Arbogakvinnan Johanna Möller får äta i fängelset

10 Sep 2023, 12:20
Johanna Möller, även känd som Arbogakvinnan, sitter fängslad på kvinnoanstalten i Ystad. Här har hon möjlighet att arbeta, utbilda sig och gå på yoga – men vad får hon att äta? Det har Nyheter24 tagit reda på.