Fästingbett kan orsaka köttallergi.
Fästingbett kan orsaka köttallergi. - Foto: Magnus Andersson/TT och Johan Nilsson/TT

Så sprids köttallergi genom fästingbett: "Stark koppling"

Sommaren är här och likaså fästingsäsongen med en förhöjd risk att drabbas av TBE och Borrelia. För Nyheter24 berättar Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet, om den något mer okända åkomman som kan följa av ett fästingbett: köttallergi.


Sommaren är här och många svenska semesterfirare vistas utomhus för att njuta av sol och värme. 

Men med fler utomhusaktiviteter följer också en större risk att drabbas av fästingbett, vilket kan leda till både Borrelia och TBE. Här kan du läsa om parasitsjukdomen Babesios som också sprids av fästingar.

Mindre känt är att fästingbett kan leda till köttallergi – något som Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet, forskat på.

Vad är köttallergi och hur får man det från fästingar?

För Nyheter24 berättar Marianne van Hage att köttallergi är en ny form av födoämnesallergi som innebär att man kan få kraftiga allergiska reaktioner efter att ha ätit däggdjurskött från till exempel lamm eller nötkreatur. 

– Detta beror på att dessa personer har allergiantikroppar mot alfa-gal, vilket är en kolhydrat som finns i just däggdjurskött, säger van Hage och fortsätter:

– Det finns en stark koppling till fästingbett, det vill säga att personerna har blivit fästingbitna innan de utvecklat köttallergin. Alfa-gal finns i fästingens mage och i dess saliv. Vid ett fästingbett överförs alfa-gal och då kan man börja bilda allergiantikroppar mot alfa-gal.

Symtom på köttallergi: Hur yttrar sig köttallergi?

Men vilka symtom ska man då vara uppmärksam på om man faktiskt drabbats av köttallergi efter fästingbett?

– Om man exempelvis får nässelutslag eller magtarmproblem två till sju timmar efter intag av däggdjurskött. Dessa fördröjda reaktioner är typiska för köttallergi. Vid andra former av födoämnesallergi, till exempel jordnötsallergi, kommer de allergiska symtomen snabbt, förklarar Marianne van Hage.

– Nässelutslag är det vanligaste besväret och det har även studier från andra delar av världen visat. Sedan magproblem och nästan femtio procent av våra patienter fick den svåraste allergiska reaktionen: anafylaxi. De fick uppsöka sjukvård akut.

Hur vanligt är det att få köttallergi genom fästingbett?

Det finns, enligt Marianne van Hage, inga exakta siffror som visar på förekomsten av köttallergi. Att fallen tycks öka är dock klart.

– Än så länge är det en ovanlig sjukdom, men den blir allt vanligare och det beror ju dels på att kollegor inom vården har fått kännedom om sjukdomen, dels på att fästingpopulationen ökar.

Behandling mot köttallergi: Finns det?

Men om man då fått köttallergi, finns det någon behandling att få? Inte än.

– "Behandlingen" består av att man måste undvika allt kött från däggdjur, säger Marianne van Hage och fortsätter:

– Sedan måste man, när man är ute i naturen, se till att täcka ben och armar så att man inte får fler fästingbett. Studier har visat att om man får nya fästingbett, då ökar nivån av allergiantikroppar mot alfa-gal. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!