Nyheter24 har pratat med sömnforskaren Christian Benedict.
Nyheter24 har pratat med sömnforskaren Christian Benedict. - Foto: Caisa Rasmussen/TT och Chris Anderson/TT

Kan du inte sova? Här är maten som kan göra dig trött: "Positiv effekt"

Svårt att sova? Då finns det faktiskt vissa livsmedel som, enligt forskning på ämnet, kan hjälpa dig på traven – och flera av dem finns i frukt och grönt-hyllan.
– Det kan ha en positiv effekt på sömnen, säger sömnforskaren Christian Benedict.


Ligger du och vrider och vänder på dig i sängen och lyckas inte somna? Då finns det flera knep att ta till för att varva ner och, förhoppningsvis, till slut somna.

Nyheter24 har tidigare pratat med Christian Benedictsömnforskare och universitetslektor i farmakologi vid Uppsala universitet, som bland annat berättat om en enkel, men effektiv, övning som kan få dig att somna lättare.

Sömnforskaren: "Kan ha en positiv effekt"

Men det finns faktiskt också vissa livsmedel som kan göra dig lite extra sömnig och som potentiellt kan hjälpa dig på traven när det är läggdags.

Och det visar sig att flera av dem kan hittas i frukt och grönt-avdelningen. Christian Benedict lyfter nämligen fram både kiwi och körsbär som livsmedel som, i tidigare forskning, visat sig kunna vara bra för sömnen.

– Det finns faktiskt vissa studier som visar att när man äter mycket kiwi kan det ha en positiv effekt på sömnen. Kiwi innehåller mycket serotonin och serotonin är ett ämne som kan omvandlas till det sömnfrämjande hormonet melatonin, säger Christian Benedict och fortsätter:

– Körsbär innehåller mycket melatonin i skalet, så de kan man äta. Men om du äter för mycket körsbär kan du också få diarré, så man måste vara lite försiktig.

Det här ska du INTE göra innan du går och lägger dig: "Viktigt"

Funkar varm mjölk innan sänggång? 

Att dricka varm mjölk innan sänggång är kanske ett knep som låter mer bekant, men funkar det? Ja, enligt forskningen.

– Det är ganska gamla studier, men det man har sett att det kan ha en sömnframkallande effekt. Mjölk innehåller mycket aminosyror, bland annat tryptofan, som är ett ämne som kan användas av hjärnan för att producera serotonin och därefter melatonin, säger Christian Benedict.

Man kan med fördel ha lite honung i mjölken.

– Om om man adderar något sött så som honung, då tillsätter man också insulin i kroppen som gör det lättare för tryptofanet att ta sig till hjärnan. 

Med det sagt menar Benedict på att det absolut viktigaste är att ha en bra, avkopplande, rutin innan man går och lägger sig. Här kan du läsa mer om vikten av rutin för god sömn – och tre andra knep för att somna lättare.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!