Lydia Barth sköt ihjäl sin sambo med hagelgevär.
Lydia Barth sköt ihjäl sin sambo med hagelgevär. - Foto: Polisen.

Lydia Barth sköt ihjäl sambon efter myskvällen – larmade själv polisen

Klockan var strax efter 23, en solig och varm sommarkväll i juni. Sverige skulle spela mot Slovakien i fotbolls-EM. Men allt skulle få ett tragiskt slut. Kvällen slutar med att Lydia Barth skjuter ihjäl sin sambo på nära håll med ett hagelgevär.


Lydia Barth växte upp i Järna, utanför Södertälje med föräldrar som var involverade i antroposoferna. I Fängelsepodden beskriver hon uppväxten som svår då hon fick utstå mobbning och blev sexuellt utnyttjad av personer i bekantskapskretsen.

Lydia började i tidig ålder ta droger och rymde hemifrån ett flertal gånger. Något som skulle leda till att socialtjänsten fick upp ögonen för henne. När hon var 13 år gammal rymde hon tillsammans med en 19-årig man. Just den rymningen skulle sluta med att Lydia tillsammans med killen rånade en bensinmack, duon greps snabbt därefter, skriver Aftonbladet.

När hon var 19 år gammal födde hon sitt första barn. Under åren som har passerat har hon blivit diagnosticerad med bland annat ADHD och borderline.

Mordkvällen

Den 18 juni 2021, Lydia Barth och hennes sambo hade planerat en romantisk kväll tillsammans. De skulle titta när Sverige spelade mot Slovakien i fotbolls-EM, bekvämt hemma i deras gemensamma bostad i Bålsta, strax utanför Stockholm. 

Sambon kom hem tidigt från jobbet den kvällen och Lydia hade gjort iordning hemma med bubbel, skaldjur och ostron. Eftermiddagen spenderade de tillsammans vid poolen.

Under eftermiddagen får Lydias sambo ett samtal, och han vill därefter att de istället för att äta det hon ordnat, ska gå till en restaurang i närområdet. Något Lydia går med på. 

Väl på restaurangen dricker de alkohol och äter middag. Under kvällen går Lydias sambo iväg en lång stund, något som slutligen resulterar i att paret tjafsar när de kommer hem.

Tjafset fortsätter

Paret blir tillslut sams – men inte länge. Efter ett Lydia får ett sms från en bekant blossar tjafset upp på nytt. Lydias sambo går och sätter sig i ett annat rum. Lydia går till sovrummet och hämtar sitt hagelgevär, som hon införskaffat efter att ha tagit jägarexamen. 

När sambon ser Lydia med vapnet i handen tar han upp sin mobiltelefon och börjar filma. Fyra minuter senare skjuter Lydia Barth ihjäl sin älskade sambo med ett hagelskott i bröstet. Han avled senare på sjukhus. Lydia ringde själv till SOS Alarm och berättade vad hon gjort.

– Jag ser bara att det kommer så här bloddroppar alltså på madrassen och jag får panik så jag springer in och så ringer jag 112 fast jag vet inte om jag ringde 112 först eller om jag ringde min exman, säger senare Lydia Barth till Polisen.

Den inglasade verandan. Platsen där Lydia Barth sköt sin sambo. Foto: Polisen

Straffet

I oktober samma år dömdes Lydia Barth till 18 års fängelse. Vid gott uppförande kan hon släppas tidigast 2033. Hon sitter för närvarande av sitt straff på kvinnofängelset Hinseberg i Frövi utanför Örebro.

Läs mer: Det äter Sveriges farligaste kvinnor inne på Hinseberg – här är matsedeln

Källa: Aftonbladet och Fängelsepodden.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!