Flera föremål från Ikea har blivit både eftertraktade och värdefulla.
Flera föremål från Ikea har blivit både eftertraktade och värdefulla. - Foto: Stella Pictures, Henrik Montgomery/TT och Jurek Holzer/SvD/TT

Ikea-föremålen du INTE ska slänga – är värda en förmögenhet: "Kostar lätt 20 000"

I var och varannat svenskt hem finns föremål och möbler från Ikea – inte sällan inhandlade för en nätt summa. Numera är dock flera av dem värda en mindre förmögenhet.
– Den kostar lätt 20 000 kronor när den kommer ut på auktion, säger Andreas Siesing, intendent hos Auctionet, om möbeln du inte vill råka slänga på tippen.


I flera decennier har svenskarna vallfärdat till Ikea, som enligt egen utsaga producerar föremål och möbler med devisen att "heminredning ska vara prisvärt för de många människorna".

Många av de Ikea-föremål som, för en relativt liten peng, inhandlats innan 2000-talet är nu mycket eftertraktade, men så har det inte alltid varit, enligt Andreas Siesing, som är intendent hos Auctionet. 

– Förr när någon kom in med Ikea-möbler, då rev man av de väldigt informativa etiketterna där det stod formgivare, modellnamn och dylikt som vi i vanliga fall gillar. Men när det kom till Ikea så ansåg man att det var liktydigt med billigt skräp, så då tog man bort dem och det var bättre att sälja dem anonymt.

– Men det har ju förändrats helt och hållet nu.

Fåtöljerna från Ikea är hetast

Ja, för numera säljer Ikea-föremålen som smör på auktion

– Initialt var det föremål från 50- och 60-talet som gick bäst, men nu är det också 70-tal, 80-tal och 90-tal. Det gäller tyger, lampor och möbler inte minst, säger Andreas Siesing och fortsätter:

– När det gäller möbler från Ikea är det kanske fåtöljer som är hetast. Man köper dem som en slags "conversation piece", alltså något man kan ha i ett hörn av sitt hem och samtala kring.

Billigaste knepen för att öka värdet på din bostad – mäklaren: "Väldigt lätt"

Andreas Siesing om Impala: "Kostar lätt 20 000 kronor"

Men vad är det då för fåtöljer som, inom loppet av några decennier, blivit både eftertraktade och värdefulla? 

– Det är allt från teakfåtöljer från 50-talet till exempelvis fåtöljen "Impala" från 70-talet. Den kostar lätt 20 000 kronor när den kommer ut på auktion nu, konstaterar Andreas Siesing.

– För några år sedan slog dessutom Stadsauktion Sundsvall världsrekord när de sålde en Ikea-fåtölj, "Cavelli", för nästan 190 000 kronor med avgifter. Då var det tidningar från hela världen som hörde av sig och det blev en riktig snackis.

"Cavelli" från Ikea. Foto: Auctionet

Även fåtöljen "Trofé" från 60-talet har börjat växa i popularitet, enligt Siesing.

– Samtidigt är tunna stålrörsfåtöljer och några lyxigare vilstolar från 80-talet också väldigt eftertraktade. 

Antikrundan-experten om det konstigaste någon haft med sig: "En hel väska"

Mindre kända Ikea-modeller lär växa i popularitet

Den som anar att det är en Ikea-fåtölj som står och samlar damm på vinden gör rätt i att göra lite efterforskningar. Numera finns Ikeas äldre kataloger att tillgå digitalt på nätet.

– Förr kunde det, om vi fick in en fåtölj som jag misstänkte var från Ikea, i bästa fall ta mig två timmar att hitta den i katalogen. Nu har kunden ofta gjort det jobbet själv, säger Andreas Siesing.

"Impala" från Ikea. Foto: Auctionet

Och ja, även om det inte är en "Impala" eller en "Cavelli" som du har hemma så finns det, enligt Siesing, stor chans att mindre kända modeller från Ikea växer i både popularitet och värde framöver.

– De här gamla katalogerna är väldigt tjocka, så det finns en hel del modeller som får mig att tänka: "När ska de här börja dyka upp på auktion?". Det finns alltså fortfarande chans att fynda möbler som senare kommer bli eftertraktade.

Dyraste husen i Sverige – se villan som sålts för 400 miljoner

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför blir du trött av dina allergitabletter – enligt experten

15 Mar, 16:27

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17
Malexandermördaren Jackie Arklöv har överklagat Göta hovrätts dom. Det var i januari som hovrätten rev upp tingsrättens beslut om att tilldela Arklöv ett tidsbestämt straff. Nu menar hans advokater att "det finns ett tydligt behov av vägledning från Högsta domstolen".

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.