Fredric Bohm är parterapeut och psykolog, och expert i "Gift vid första ögonkasetet"
Fredric Bohm är parterapeut och psykolog. - Foto: SVT/"Gift vid första ögonkastet" och Pexels

Därför känns din partner plötsligt motbjudande – experten: "Största misstaget..."

Har du plötsligt börjat störa dig på småsaker som din drömdejt gör? Då har du kanske drabbats av “the ick”. Nyheter24 frågade parterapeuten och “Gift vid första ögonkastet”-experten Fredric Bohm om tecknen att hålla utkik efter, och hur du blir av med känslan.


I SVT:s succéprogram “Gift vid första ögonkastet” får tittarna följa fyra par, som för första gången träffar varandra vid altaret. Och de som har bestämt vilka som blir äkta makar i programmet är experterna Maria Farm, Kalle Norwald och Fredric Bohm

Här kan du läsa alla våra artiklar om "Gift vid första ögonkastet" 2023

Fredric Bohm är expert i "Gift vid första ögonkastet" 

Den legitimerade psykologen och parterapeuten Fredric Bohm har en mångårig karriär i bagaget där han hjälpt till med otaliga problem, som uppstått både i slutet och början av relationer. 

Ett begrepp som blivit allt vanligare på sociala medier och som spridits som en löpeld över internet är “the ick”. Dejtingfenomenet syftar till när pirret istället övergår till att småsaker blir källa till irritation, och plötsligt hittar man detaljer som gör personen man dejtar helt motbjudande. 

3 tidiga tecken på att du är tillsammans med fel person – experten: "Varningsflaggor"

Begreppet "the ick" blir allt vanligare inom dejtingvärlden. Foto: Pexels

Har du fått "the ick"? Det här kan det bero på 

Men vad beror det egentligen på, och hur ska man göra för att jobba emot den känslan? Det berättar Fredric Bohm för Nyheter24

Enligt Fredric Bohm finns det två olika typer av “icks”, som grundar sig i helt olika saker. 

– Det ena “icket” man kan få är kopplat till fördomar. Det kanske var så att jag har varit mobbad av någon som såg ut som den här personen, och så sitter det som ett klister i huvudet, förklarar Bohm och fortsätter:  

– Den typen av “ick” måste man komma över genom att jobba med sina egna fördomar. Man dömer lätt människor i sin omgivning. Det handlar om att lära känna sina egna fördomar. 

Parterapeuten Fredric Bohm: "Handlar om att relationer är farliga"

Den andra typen av förklaring till varför man plötsligt tycker att ens partner börjar kännas motbjudande menar Fredric Bohm beror på rädslor. 

– Det finns en annan typ av “ick” som handlar om att riktiga och genuina relationer är farliga. Om jag tycker om dig jättemycket kommer jag att satsa mycket av mitt liv på dig. Jag kommer att bygga upp mycket av min identitet runt dig. Om du då bedrar eller sviker mig så kommer jag att bli sårad och det kommer göra väldigt ont. 

Riktiga och genuina relationer kan kännas farliga, förklarar Fredric Bohm. Foto: Pexels

"Gift vid första ögonkastet"-experten Fredric Bohm förklarar att varje gång vi går in i en relation tar vi en stor risk, vilket för många kan kännas väldigt svårt. 

– Om jag har erfarenhet av att ha åkt på snyting efter snyting i tidigare relationer, så finns det en risk att hjärnan spinner upp i högvarv när jag börjar uppleva att den här relationen är på riktigt. Man börjar tänka på de risker som finns och börjar leta efter någonting, vad som helst, att haka upp sig på. Till exempel att: “Men gud, jag kan inte vara ihop med en person som snarkar”. 

4 tecken på att ni inte är kära längre – då MÅSTE ni göra slut: "Inte bra"

"Kräver att du börjar ställa frågor till dig själv"

Fredric Bohm förklarar att man då kan ställa sig frågan om man hade kunnat stå ut med någon som snarkar om det också hade inneburit en garanti på en lycklig relation resten av livet. Det självklara svaret på den frågan är givetvis ja för de flesta, och enligt Bohm handlar då istället “ick”-känslan mer om rädslor. 

– Det största misstaget du kan göra i en relation är att låta din nuvarande partner betala för misstag som har skett i tidigare relationer. Båda de här svaren på “icks” kräver att jag är beredd att ta ett steg tillbaka och börja ställa frågor till mig själv. Och det är jobbigt. Men det är alternativet till att istället få “the ick”.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!