Vad innebär asexualitet? Nyheter24 frågade Tom Peters, sexolog hos RFSU.
Vad innebär asexualitet? Nyheter24 frågade Tom Peters, sexolog hos RFSU. - Foto: Pexels och Stella Pictures

Så vet du om du är asexuell – experten: "Många varianter"

Att vara asexuell eller asexualitet är fraser och termer som hörs allt oftare. Men vad betyder det att vara asexuell egentligen och hur vet man om man är asexuell? Nyheter24 frågade Tom Peters som är sexolog på RFSU.


Asexualitet är någonting som du kanske hört talas om, men inte riktigt vet vad det innebär. Kanske har du också funderat på huruvida du är asexuell.

För att få bättre klarhet i ämnet kontaktade Nyheter24 sexologen och kuratorn Tom Peters som är verksam vid RFSU

Vad betyder det att vara asexuell?

Så, först och främst, vad betyder det att vara asexuell? 

– Asexualitet, ibland förkortat i paraplybegreppet ace, innebär förenklat att någon inte har ett intresse av sex eller sexuella relationer. Hur det tar sig i uttryck är väldigt individuellt, säger Tom Peters och vidareutvecklar:

– För vissa finns inget intresse i sex alls, inte heller onani, för andra kan det innebära att man kan njuta av onani men inte är intresserad av sex med andra. För vissa är ointresset i sexuella relationer bara tillfälligt medan det för andra avser hela livet. 

Sexologen betonar vidare att asexualitet inte är samma sak som bristande eller avsaknad av lust.

Därför får du huvudvärk vid orgasm: "Vid upphetsning..."

Hur vet man om man är asexuell? 

Har du funderat på om du kanske är asexuell, men undrat hur man vet ifall så är fallet? Enligt Tom Peters är någon asexuell när denne själv identifierar sig som det.

– Det innebär att om du inte har något intresse av sex under en tid innebär det inte att du automatisk är asexuell utan du behöver själv komma fram till att det är ett ord du vill använda om din sexualitet. Ingen annan kan bestämma det åt dig, konstaterar han.

Peters fortsätter:

– En kan vara asexuell under en kortare period, en längre period eller hela livet. Det finns många varianter på asexualitet, exempelvis grey asexualitet som innebär att man är asexuell men kan vara intresserad av sexuella relationer ibland.

Så hanterar du brist på eller avsaknad av lust

Om man inte identifierar sig som asexuell kan det istället vara så att man upplever att man har bristande lust. Detta kan vara tillfälligt eller långvarigt men är baserat i en önskan om sexuella relationer eller situationer kombinerat med en oförmåga att i sig själv komma till en känsla av lust och begär.

– I dessa fall kan man vända sig till en sexolog för att reda ut och få hjälp i hur man kan kommer tillbaka till en känsla av lust med sig själv eller andra. Bara för att du inte känner lust är du alltså inte asexuell. Det är du endast om du själv väljer att använda ordet för att beskriva din sexuella identitet, avslutar Peters.

Beatrice och Johan ägnar sig åt BDSM – berättar om sexlivet: "Hårdare tag"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!