Vad gör man om ens barn och nya partner inte kommer överens?
Vad gör man om ens barn och nya partner inte kommer överens? - Foto: Fredrik Sandberg/Erik Nylander/TT

Hjälp, mitt barn hatar min nya partner – vad ska jag göra?

När dammet efter skilsmässan lagt sig väntar nästa potentiella utmaning: bonusfamilljen. Hur hanterar man en situation som förälder där ens barn och nya partner inte kommer överens? Här ger Emelie Blad, psykolog på Mindler, sina bästa, konkreta råd.


Siffror från SCB visar att tre av fyra barn i Sverige under 18 år bor ihop med båda sina föräldrar. Det betyder således att 25 procent av dem, motsvarande 540 000 barn, inte gör det, utan bara bor ihop med en av sina föräldrar åt gången.

Enligt SCB:s siffror, som är från 2021, har omkring 215 000 av dessa skilsmässobarn minst en bonusförälder. De nya familjekonstellationerna kan bidra med både extra kärlek, omtanke, finansiella medel – och konflikter.

5 tecken på att ditt barn stressar för mycket – då ska du som förälder agera

Mitt barn och nya partner kommer inte överens – hjälp

Att lösa dessa kan kännas svårt, och som förälder bör man vara beredd på att relationen mellan ens barn och sin nya partner kan behöva lång tid för att växa fram.

Det berättar Emelie Blad, psykolog på Mindler, mer om i en intervju med Nyheter24

– Det kan vara riktigt tufft när en livs viktigaste personer inte kommer överens. Särskilt svårt kan det vara för ett barn att acceptera en ny person nära inpå livet – en person som barnet dessutom inte valt själv.

Enligt Blad är det viktigt som vuxen att ha överseende med att den nya relationen mellan barn och bonusförälder måste få växa fram i deras egen takt, på deras villkor och för deras skull. 

– Det viktigaste du kan göra är att finnas där för båda parter, uppmuntra gemensamma aktiviteter utan att vara påträngande eller pressande, samtidigt som du tillåter dem att vilja ha både distans och egentid med dig. Kom ihåg att du inte tar någons parti eller är på någons sida; du är på bådas sida, säger Blad.

Respektera relationen de utvecklar – oavsett hur den blir

Blir relationen aldrig så djup som du önskat? Det måste man som förälder också vara beredd på att hantera.

– Om möjligt, försök även utstråla att du respekterar den relation som de i slutändan väljer att ha. 

Tjatar ditt barn om att skaffa husdjur? Då ska du undvika dessa – enligt experten

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!