Var i Sverige är de äldre mest nöjda med sitt sexliv? Vi har svaret.
Var i Sverige är de äldre mest nöjda med sitt sexliv? Vi har svaret. - Foto: Pixabay/Henrik Montgomery/TT

Här är svenska staden där äldre mellan 65-92 år har bäst sex: "Nöjdast"

En ny undersökning från hygien- och hälsobolaget Essity visar att många äldre är missnöjda med sitt sexliv – men invånarna i en stor stad i Sverige utmärker sig åt andra hållet. Kan du gissa vilken?


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Att svenskarnas sexvanor kan variera en hel del, det råder det inga tvivel om. 

När Lelo släppte sin Onanirapport 2023 kunde man också se att rutinerna skiljer sig åt en hel del beroende på var i Sverige man bor. Staden där man onanerar allra mest i är en av landets största.

Här är svenska staden där invånarna onanerar mest: "Några gånger i veckan"

Var tredje åldring i Sverige är nöjd med sitt sexliv

Ett ämne som tenderar att hamna i skymundan är sexlivet på ålderns höst. 

Det har hygien- och hälsobolaget Essity kikat närmare på i en ny Sifo-undersökning. Den undersökte sexrutinerna bland drygt 1 000 personer i åldrarna 65-92. 

Undersökningen visar att en tredjedel av Sveriges seniorer, och i synnerhet män, anser att sex är viktigt för att de ska kunna leva livet fullt ut. 43 procent av männen uppger just det i sina svar, och bland kvinnorna är samma siffra 25 procent.

Experten: Det finns hjälp att få

Att många äldre inte lever ut sina sexuella behov och önskningar kan bero på flera saker.

– Det är fantastiskt att se att så många äldre både vill och faktiskt har sex idag. Samtidigt visar siffrorna att många inte har det, vilket ju kan bero att man lever ensam eller att man tappat lusten till sin partner, säger uroterapeuten Josefine Grandin i Essitys pressmeddelande och fortsätter:

– Ibland är orsaken skam för den egna kroppen, sjukdom eller smärta vid samlag – och då är det extra viktigt att vända sig till sin vårdcentral. Det finns hjälp att få, och ingen ska hindras från att leva livet fullt ut i onödan.

Här är svenska staden där seniorerna är mest nöjda med sitt sexliv

I undersökningen uppgav hela 63 procent av de tillfrågade männen att de är missnöjda med sitt sexliv. Färre kvinnor är missnöjda med sexlivet: där uppgår siffran till 53 procent. 

Men den siffran varierar beroende på var i Sverige seniorerna bor, och i en storstad är man mer nöjd än i de andra:

"Jämför man geografiskt så är det i Göteborg som seniorerna är som nöjdast med sitt sexliv: här har 47 procent sex i den utsträckning de vill, jämfört med 43 procent i Stockholm och 33 procent i Malmö", skriver Essity i pressmeddelandet.

Svenska kvinnor svarar: Här är tiden på dygnet vi är MEST kåta

/
sex