Dina privata information kan säljas vidare till annonsörer.
Dina privata information kan säljas vidare till annonsörer. - Foto: Stina Stjernkvist/TT/Stella Pictures

Appar samlar in känslig information om din hälsa: Experten tipsar – 6 sätt att skydda sig

Mobilappar kan samla in och sälja din information i annonseringssyfte. Känslig information som användare delar i hälsoappar kan delas med en tredje part. Läs expertens tips på hur du skyddar din personliga information.


Det finns oändligt med appar att ladda ned till mobilen för alla möjliga ändamål. Men det finns en risk att appen samlar in personlig och känslig information som kan delas med en tredje part.

Många gratisappar delar din personliga information

Enligt en undersökning som utförts av NordVPN, ett företag som arbetar med cybersäkerhet, använder var femte svensk hälsoappar i mobiltelefonen. Majoriteten visade att 90 procent av användarna nyttjade kostnadsfria appar som riskerar att samla in och dela känslig information.

Undersökningen visade att över hälften av hälsoapparna som var gratis samlade in personlig information som delades med en tredje part. Användarna var oftast helt omedvetna om att detta skedde. Uppgifter som användarna delade i hälsoapparna kunde vara information om matvanor, vikt och medicinska tillstånd.

– Detta inkluderar även uppgifter om deras psykiska hälsa, såsom humör, vanor och till och med tankar. Att lagra denna känsliga information i dåligt säkra gratisappar utsätter dem för risker, säger Adrianus Warmenhoven, cybersäkerhetsexpert på NordVPN.

Enligt en ny rapport uppfyller 90 procent av apparna för psykisk hälsa inte minimumkraven för integritetsskydd. För den som vill skydda sig mot att utsättas för delning av personlig och känslig information finns det flera knep att ta till.

6 tips på hur du kan skydda dig – experten tipsar

Använd en engångsmailadress
När du registrerar dig på en app är det en god idé att använda en engångsmailadress. På så sätt kan tjänsten inte använda din e-postadress för att koppla din identitet till andra profiler du har skapat med den e-postadressen på andra tjänster och sociala medier.

Ändra appens säkerhetsinställningar
Om möjligt ska du alltid välja bort all datainsamling genom att ändra i appens säkerhetsinställningar.

Gör research om appen
Innan du laddar ned en app är det viktigt att du bekantar dig med den. Läs på om vilken information den samlar in och läs villkoren innan du godkänner appen.

Prioritera appar från officiella butiker
En bra tumregel är att i första hand använda appar som du har köpt från officiella butiker eller webbplatser som är pålitliga.

Undvik gratisappar
Gratis är gott, men om du ska ladda ned en kostnadsfri app är det viktigt att se till att källan inte känns opålitlig. För att apparna ska kunna fortsätta vara gratis behöver de finansieras av annonser. Många av dessa gratisappar säljer därför vidare din information till en tredje part.

Undvik att dela känslig information
Försök att ge ut minsta möjliga information som krävs för att du ska kunna använda appen.

Hälsoapp dömdes – delade information om psykisk hälsa

I ett fall i USA dömdes appen och vårdplattformen "BetterHelp" till att betala motsvarande över 80 miljoner svenska kronor i böter. Detta för att ha vilselett sina användare och lovat att personlig information inte skulle delas.

– Trots dessa löften, anser FTC att BetterHelp har använt flera taktiker för att dela hälsoinformation av över sju miljoner användare med plattformar som Facebook, Snapchat, Criteo och Pinterest i annonseringssyfte, skriver Federal Trade Commission (FTC), konsumentverket i USA.

Appföretag kan använda kryphål i GDPR

Sedan GDPR infördes 2018 har många appföretag behövt anpassa sig efter de striktare reglerna som ställts gällande hantering av persondata. Dock finns det fortfarande sätt för företagen att kringgå detta och få tillgång till användares privata information.

– Det största problemet och kryphålet är att ingen läser integritetspolicyn. Om det anges i ett användaravtal eller liknande att en app måste samla in uppgifter för att tillhandahålla sina tjänster, är det i stort sett lagligt att göra det, säger Adrianus Warmenhoven till Nyheter24.

Han förklarar att de på NordVPN inte har några uppgifter om vilka appar i Europa som delar personuppgifter med tredje part eller hur de beskriver det i sina integritetspolicyer. Det gör det svårt att veta om skandalen med BetterHelp skulle kunna upprepas även i Sverige.

– Det är därför vi vill betona hur viktigt det är att börja uppmärksamma de behörigheter personer ger till appar de använder.

/
App
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!