Hacker och ledsen tjej
Möjligheterna på internet är oändliga, men det medföljer vissa risker. - Foto: Pexels

Knepen för att inte bli hackad – så överlistar du bedragarna

Internet är en plats med oändliga möjligheter, men också många risker. Nyheter24 listar därför några av knepen som du måste veta för att överlista hackers.


Internet är något som de allra flesta använder, mer eller mindre, varje dag. Här finns ju allt! Men internet kan också vara en skrämmande plats, där vad som helst kan hända. 

Cyberattackerna fortsätter öka, och skräckhistorierna tar aldrig slut. Nyheter24 listar därför några av knepen som du måste veta för att överlista hackers på internet. 

Lämna inte Wi-Fi påslaget 

Hackers älskar när du lämnar Wi-Fi-inställningen påslagen på din dator, surfplatta eller smartphone när du lämnar hemmet. 

Då kan din enhet automatiskt ansluta till allmänna öppna Wi-Fi-nätverk, vilket gör att hackers lättare kan komma åt dig, oavsett hur legitimt nätverket verkar. Därför kan det vara bra att generellt undvika offentliga Wi-Fi-nätverk, för att vara på den säkra sidan. 

Undvik offentliga Wi-Fi-nätverk. Foto: Pexels

Hackers är tålmodiga – ha ett svårt lösenord 

Hackers kommer försöka hacka sig in i dina system ett flertal gånger innan de ger upp. Även om de inte lyckas, kommer de hoppa upp i sadeln igen nästa dag och fortsätta försöka. De är helt enkelt outtröttliga. 

Försök därför ha ett lösenord med både bokstäver och siffror, med både gemener och versaler. Använd heller inte samma lösenord till alla plattformar, utan försök variera dig. 

Så kan du bli hackad via dina hörlurar

Om du lämnar Bluetooth-funktionen påslagen efter att ha använt trådlösa hörlurar, kan hackers lätt koppla sig till din telefon, och på så sätt stjäla din information. 

Så om du vill vara på den säkra sidan ska du stänga av Bluetooth när du inte använder det. Ställ in så du inte är synlig för andra, och ställ även in så att du har ett lösenordsskydd innan du kopplar ihop dig med andra enheter. 

Ha lösenord på Bluetooth-koppling! Foto: Pexels

Du kan bli hackad av att stava fel 

Det är inte helt ovanligt med hemsidor som har URL:er som skiljer sig från kända sajter med endast en bokstav. De är alltså väldigt lika den hemsidan du ursprungligen tänkte besöka, men är istället konstruerade för att sno din information, eller installera virus på din dator. Det här kallas “typosquatting”. 

Dubbelkolla därför alltid hemsidans adress innan du loggar in med ditt användarnamn och lösenord, särskilt om designen ser annorlunda ut från vad du är van vid. 

Små summor kan dras från ditt konto – för att se om du märker

Bedragare kan testa ett stulet kreditkortsnummer genom att debitera en liten summa för att se ifall någon märker. Därför ska du kolla dina transaktioner online regelbundet, för att se ifall du ser ett utdrag som du inte känner igen. Då ska du genast prata med din bank!

Håll koll på ditt bankkonto. Foto: Pexels

Hackers skriver trovärdiga mail

Mail är ett perfekt kryphål för hackers att komma åt dig. Nu för tiden kan de skicka mail som verkar fullt legitima och trovärdiga, där de frågar om dina bankuppgifter. 

Men kom ihåg: de flesta företag skulle aldrig fråga om dina bankuppgifter det första de gör. Ett knep som ibland kan funka är att trycka på svarsfunktionen och då leta efter exempelvis stavfel, eller andra suspekta element, i mailadressen. 

Kolla även upp så mailet skickades till endast dig, och inte en massa andra personer. Är du fortfarande osäker – ring företaget och dubbelkolla!


Källa: Reader’s Digest, WIRED, Forbes.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför blir du trött av dina allergitabletter – enligt experten

15 Mar, 16:27

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17
Malexandermördaren Jackie Arklöv har överklagat Göta hovrätts dom. Det var i januari som hovrätten rev upp tingsrättens beslut om att tilldela Arklöv ett tidsbestämt straff. Nu menar hans advokater att "det finns ett tydligt behov av vägledning från Högsta domstolen".

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.